Den flygande tandläkaren

En före detta Simrishamnare har skrivit en memoarbok.
Simrishamn • Publicerad 30 december 2005
Torgil Rosenberg på Rommehed vid Borlänge, 1977. Det blev totalt 400 timmar m ed utmärkta reseflygplanet Mooney 21. bild: Ulf knöppel
Torgil Rosenberg på Rommehed vid Borlänge, 1977. Det blev totalt 400 timmar m ed utmärkta reseflygplanet Mooney 21. bild: Ulf knöppelFoto: 
Paret Monica och Torgil Rosenberg njuter av livet, han med rötterna på Österlen. bild: per sjöswärd
Paret Monica och Torgil Rosenberg njuter av livet, han med rötterna på Österlen. bild: per sjöswärdFoto: 
Som 11-åring målade Torgil Rosenberg detta målflygplan, Stinson Junior, som träffades under en övning.
Som 11-åring målade Torgil Rosenberg detta målflygplan, Stinson Junior, som träffades under en övning.Foto: 

Torgil Rosenberg i Täby har levt ett omväxlande liv.

Sina intryck har han samlat i memoarboken Trots och tack vare...Lyckanden, misslyckanden och sällsamma möten, utgiven på bokförlaget Volenza.

Boken är rikt illustrerad och utgör ett intressant tidsdokument över sex decennier; samtidshistoria, kulturhistoria och flyghistoria.

– Jag är född Simrishamnare. Alla är vi födda i Simrishamn, säger Torgil Rosenberg till YA.

Han nämner farfar Nils, som var rådman, och farmor Hilda, som var duktig amatörpianist.

– Mormor Kristina på Norregatan 28 var blankstrykerska och arbetade tills hon var 86, berättar Torgil, vars far, Gustav, var tandläkare i Simrishamn 1921-33. – Själv var jag ett år när familjen flyttade till Stockholm. Men jag tillbringade de flesta somrar i ungdomsåren i Simrishamn, där jag lärde mig att simma av Hagman. Så småningom deltog jag också i simtävlingar.

I kapitlet En prolog skildrar han sin bakgrund i Simrishamn, ett intressant utgångsläge för ett kommande och rikt liv.

Torgil Rosenberg gick i sin fars fotspår. Hela sitt yrkesverksamma liv var han tandläkare med egen praktik. Starka intressen inom så vitt skilda områden som flyg, musik och konståkning har drivit honom att ägna fritiden åt skapande.

Torgil Rosenberg hade en central roll inom privatflygets intresseorganisation, Svenska Allmänflygföreningen.

– I dess hägn skapade jag Flyghorisont, som på sin tid var den första svenska flygtidningen i allmän handel på tio år, säger Rosenberg.

För sin insats fick han den internationella utmärkelsen Guiseppe Stifani Memorial Award.

Första numret av Flyghorisont kom ut i kioskerna 1967.

Redan som elvaåring visade Rosenberg prov på sitt flygintresse och sina konstnärliga talanger. Det var i samband med en dramatisk flygning utanförNorrtäljeviken, en vacker sommardag 1943.

Planet, en Stinson Junior, skulle bogsera en måltavla för skjutövningar. Ombord fanns föraren, mekanikern - och lille Torgil, som hade fått "sommarjobb" hos AB Björkvallsflyg/Skandinaviska Aero AB.

Väl uppe i luften blev målflygplanet beskjutet. Men alla klarade sig helskinnade, utan att piloten behövde nödlanda. Ett flygplan som betytt mycket för Torgil Rosenberg är en Mooney 21, "ett utmärkt reseflygplan".

– Det blev totalt 400 timmar med Mooney. De flesta timmarna gjorde jag ute i Europa, säger författaren, som gjorde sin sista flygning 1993.

Dock förnyade han sitt segelflygcertifikat förra året. I år har han flugit elva timmar, därav en flygning på tre timmar över Ålleberg.

Men det har funnits mer än flyg i Torgil Rosenbergs liv. Han gav ut Musiktidningen 1973-78, en välrenommerad kulturtidskrift.

Pontus Persson

0414-289 95

pontus.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.