Designidéer satte fart

Både skratt, suckar och positiva kommentarer hördes från kommunstyrelsen när sommardesignkontoret härom dagen presenterade idéer om hur Simrishamn ska kunna utvecklas.
Simrishamn • Publicerad 13 augusti 2004

De unga studenternas förslag om hamnen gav upphov till en livlig diskussion. Och den målande beskrivningen av hur man upplever Simrishamn när man kommer västerifrån fick många att nicka igenkännande. - Först ser man bara landet. Inget förvarnar om att man är på väg till Simrishamn. Sen ser man ett industriområde, och sen en rondell. Och sen en rondell till, och till slut ser man industrier och havet. Och har man då tur kör man till vänster och kommer faktiskt till centrum. Fast risken finns ju att man tror att man kommit fel och kör tillbaks dit man kom ifrån, sade Therese Forsberg, blivande designingenjör från Luleås tekniska högskola. Therese Forsberg utgör tillsammans med fem andra studenter Simrishamns och Tomelillas gemensamma sommardesignkontor, ett av många liknande projekt runtom i Sverige. Sommardesignkontoret är en del i ett större arbete med att få små och medelstora företag att lära sig utnyttja design bättre, där Stiftelsen Svensk Industridesign är drivande. Simrishamns och Tomelillas designkontor sker i samarbete mellan företaget IUC, kommunen och olika lärosäten, och projektledare är Dag Holmgren, industridesignprofessor och sommarösterlening. - Vi kan få fräscha idéer från studenterna, sa näringslivssekreteraren Lars Swärdh. Och när Therese Forsberg fortsatte berätta om hur studenterna anser att man ska få folk att vilja leva, bo och arbeta i Simrishamn så vaknade den samlade kommunstyrelsen upp efter sommarvilan. - Några skyskrapor ska man inte bygga i Simrishamn, sade Therese Forsberg. Och då skrattades det gott bland många i församlingen, med tanke på den i våras nedröstade motionen om en tolvvåningsskrapa som landmärke på gamla lasarettstomten. Å andra sidan fnissades det sedan när hon visade ett förslag med ett cirka tio våningar högt glashus i hamnen, en del av designstudenternas vision om en mer attraktiv och besökarvänlig hamn med saluhall vid fiskehamnen och restauranger med havsutsikt. - Kallar du inte det där för skyskrapa, sade någon. Österlenpartiets Manfred Koch konstaterade att den plötsliga och livliga diskussionen om hamnen visade att designstudenterna träffat en öm punkt: -?Hamnen är ju själva hjärteroten! Och om man får tro studenterna är det viktigaste för framtiden att kommunen skaffar sig tydliga mål för vad man vill, och handlingsplaner för hur det ska gå till. Så hur det blir med glashus i hamnen får framtiden utvisa.

Ulrika Wangel ulrika.wangel@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.