Annons

Det åldriga ålhuvudet fortfarande försvunnet

Nu ger sig fiskeridirektören in i jakten på det åldriga ålhuvudet i en brunn i Brantevik.Huvudet krävs för att den åldriga fisken ska kunna åldersbestämmas.
Simrishamn • Publicerad 12 augusti 2014
Ystads Allehanda i förra veckan, 8 augusti 2014.Foto: 

Enligt uppgift har ålen levt i mer än 150 år i brunnens mörker. Nu är den död och enda sättet att säkert bestämma dess ålder är att analysera de hörselstenar ålen har i sitt huvud.

– Hörselstenarna är små kalkbildningar i fiskars inneröra och de växer på ett liknande sätt som ett träd. Man kan räkna årliga tillväxtzoner och vi hoppas kunna räkna till 155. Stenarna är 3 millimeter långa så det behövs en rejäl förstoring för att kunna räkna zonerna, förklarar Håkan Wickström på Sötvattenslaboratoriet i Stockholm.

Annons

Eftersom ålen varit död en tid när brunnens ägare upptäckte det var den ganska upplöst. När ålen fiskades upp med håv gick den sönder och huvudet kom inte med.

Att utröna ålens ålder vill expertisen verkligen.

– Ålen Putte som gick i ett akvarium i Helsingborg blev 85 år och det är världsrekord med god marginal. I naturen blir de sällan över 20–25 år, även om vi haft enstaka ålar som varit upp mot 40 år. Om Branteviksålen skulle vara 155 år så är det onekligen unikt och spännande, säger Håkan Wickström.

Kvar i slammet

En särskild expert har därför kallats in i jakten på det försvunna ålhuvudet. Nämligen Johan Wagnström, fiskedirektör på länsstyrelsen i Skåne.

– Troligtvis ligger det kvar i slammet på brunnens botten, säger Johan Wagnström till TT.

– Jag lägger min tid på det här bara av det skäl att den skulle kunna ha en sådan ålder. Det kan ge oss världsexpertis på att analysera de här hörselstenarna. Därför är det väl värt att försöka få tag i dem och ägaren till brunnen var inte själv så pigg på att gå ner och hämta huvudet. Men jag är van vid både rutten ål och djupa brunnar, säger han.

Höll rent

Ålen har blivit riksbekant sedan både tidningar och tv uppmärksammat den. Enligt folksägnen ska ålen ha släppts ner i brunnen 1859 av en pojke.

Obduktionen lär visa om historien är sann. Förr släpptes ålar ner i brunnar för att hålla rent.

INTERNAL INTERNAL
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons