Annons

Det ser ljust ut för sockerbetorna

Betkampanjen har fått en rivstart. I år är premiären tidig och skörden är god. Ute på de vidsträcka fälten söder om Hannas åker betorna upp i en väldig fart. Halvard Nilsson kör så att den blöta jorden sprutar kring den stora maskinen.
Simrishamn • Publicerad 12 september 2011
Här tas betor upp i Behrensdorf, Tyskland.
Här tas betor upp i Behrensdorf, Tyskland.Foto: 

- Det ser mycket bra ut, säger han.

Sveriges enda kvarvarande sockerbruk i Örtofta körde igång under natten till lördagen och de första betorna togs emot redan på fredagen.

Annons

På bruket menar man också att det ser ljust ut och att skörden kommer att bli bättre än ett normalår.

- Sockerbetorna är stora, säger betinspektör Ola Kristiansson på Örtofta, större än normalt. Sockerhalten verkar vara normalstor än så länge.

Halvard Nilsson på Tengdala gård håller på att ta upp cirka 500 ton betor på sitt ställe utanför Hannas. Den jättestora betupptagaren tuggar sig igenom betfältet i god fart. På några minuter ligger ett par ton i uppsamlingstanken, och snart är den full av sockerbetor. En traktor kör upp bredvid betupptagaren och betorna slungas över i traktorsläpet.

Tobias Larsson vänder med traktorn och kör tillbaka och tippar betorna i en stor och växande hög bredvid markvägen.

- Det är sjätte sommaren som jag arbetar på gården, berättar han. Jag har gått ut lantbruksskolan i Bollerup i år och nu hoppas jag på mer jobb.

Det myckna regnandet ställer till det. Än så länge går det bra och betorna går det ingen nöd på det.

- Kommer det ännu mer regn så blir det svårare att köra, menar Halvard Nilsson. Betorna är inte så känsliga, hade det varit spannmål hade det varit svårt att tröska i dag. I går kom nio millimeter regn.

Det märks också på betfältet som delvis påminner om en kladdig leråker där man med viss svårighet kan stövla fram.

I år odlar Halvard Nilsson 69 hektar sockerbetor på gårdens 340 hektar.

Tillsammans med Bo Persson driver han Vallby och Hannas maskinstation. De har ett tiotal anställda och kör åt cirka 250 lantbrukare under ett år. Förutom betor och tröskning är det sprutning, halmpressning, gödselkörning och betsådd bland annat.

Annons

Maskinstationen har en stor och skinande röd betupptagare. Maskinen är omkring fyra meter hög mycket lång. Den är nästan ny och kostade 3,5 miljoner kronor vid inköpet för två år sedan.

- Oftast är det bara stora gårdar eller flera lantbrukare som tillsammans har egna betupptagare, förklarar Halvard Nilsson.

En förklaring till att årets betskörd blir stor är att det varit lagom mycket värme och fukt. Och att starten var nära nog optimal.

- Det började mycket bra i våras med fint väder efter sådden, förklarar Ola Kristiansson. Sedan var det bra väder fram till midsommar för betorna. Efter det blev vädret lite svalare och det kom mer regn. Men det klarade betorna och nu ser det som sagt bra ut.

Ett gammalt talesätt är att betorna ska vara uppe före Mårten. Förra året kom vintern strax efter Mårten. Om kung Bore slår till ännu tidigare i år är det enda som kan hota betorna som är känsliga för frost.

- Alla är klara med betorna i november, säger Halvard Nilsson. Jag har min sista leverans till bruket i december under tiden får man lagra sockerbetorna och täcka dem väl.

Maria Sällberg
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons