Annons

Det våras för cyklarna

Det är vår i luften. Och det är dags att plocka fram hojen som stått undanställd över vintern. Lillian Borg passade på att serva och göra sin cykel vårfin hos nyöppnade Österlens cykel.
Simrishamn • Publicerad 26 mars 2014
Dags för provtur. Simon Ask har servat Lillian Borgs elcykel. Hon är mycket nöjd med sin elcykel och kommer nu att ta sig en provtur. Elcyklar har ett laddningsbart batteri som brukar sitta på pakethållaren. Batteriet laddas i ett vanligt vägguttag och ska hålla för cirka 1 000 laddningar. En laddning brukar räcka till fyra-fem mils cykling.
Dags för provtur. Simon Ask har servat Lillian Borgs elcykel. Hon är mycket nöjd med sin elcykel och kommer nu att ta sig en provtur. Elcyklar har ett laddningsbart batteri som brukar sitta på pakethållaren. Batteriet laddas i ett vanligt vägguttag och ska hålla för cirka 1 000 laddningar. En laddning brukar räcka till fyra-fem mils cykling.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

Hon har en elcykel, vilket är det senaste när det gäller cyklar.

– De är väldig efterfrågade, förklarar Simon Ask som precis startat det nya cykelstället. Många frågar efter dem och det har till och med varit folk härinne och önskat köpa Lillians elcykel.

Annons

Elcyklar är visserligen lite dyrare än vanliga cyklar men är perfekta att cykla till jobbet med, menar Simon Ask.

– Man behöver inte komma svettig till arbetet eller ta med ombyte. Men man får mycket motion ändå med elcyklar. Det är felaktigt att tro att man inte får kondis.

Nöjd med hojen

Lillian Borg vann sin elcykel och är mycket nöjd med den. Nu planerar hon en provtur till Baskemölla med den nyservade hojen.

Simon Ask berättar att elcyklar hjälper till i uppförsbackar och ger cykling en ny dimension.

– De flesta tycker det är så roligt att man cyklar mer vilket gör att man får rejält med motion.

För Simrishamns cyklister är han ett välkänt ansikte. Simon Ask har arbetat med cyklar sedan han slutade skolan. Under flera år arbetade han på Österlens cykel och motor. Både på Bornholmskajen och i Godsmagasinet, där han hade Mats Nilsson som läromästare.

– Redan då fanns planer på att starta en cykelverkstad, berättar han.

De senaste åren har han arbetat som lantbrevbärare och varit ute och rest.

Funnits länge

Annons

Tankarna på eget har funnits länge men det var först i år som allt föll på plats när han hittade lokalen i hörnet på Peder Mörks väg och Rörbeckgatan, där en möbeltapetserare huserade tidigare.

– Lokalen är perfekt, tycker han. Lagom stor som jag vill ha det. Och jag kom igång i rätt tid lagom till våren, då folk ser över sina cyklar.

Österlens cykel kommer att stå på tre ben huvudsakligen. Reparationer, försäljning och uthyrning av cyklar, men även ägna sig åt service av motorgräsklippare.

– Det viktigaste kommer att vara reparationer, förklarar Simon Ask. Det dominerar klart. Men även uthyrningen av cyklar betyder en del.

Hyrcyklar populära

Särskilt på sommaren när turister och sommargäster invaderar Österlen och vill ut i naturen är hyrcyklar populärt.

Simon Ask berättar att det märks en tydlig topp i juni när det gäller reparationer och service av cyklar.

– Sommargästerna plockar fram cykeln då och det kanske inte ens finns någon luft kvar i däcken sedan förra säsongen.

Lina Campbell
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons