GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Djurungar far illa – djurvänner nerringda

Uttorkade harungar, svältande ekorrungar och fågelungar som ramlat ur sina bon. Värmen gör att ungarna i djurriket far illa och djurvännerna i KFV, Katastrofhjälp Fåglar och vilt, är nerringda av folk som vill hjälpa.
Publicerad 4 juli 2018
Djurungar far illa i värmen, men de är svåra att hjälpa.
Djurungar far illa i värmen, men de är svåra att hjälpa.

Simrishamn

– Jag har minst tio samtal om dagen från folk som hittat medtagna och uttorkade ungar av olika slag, berättat Bo Olsson, ordförande i KFV sydöstra Skåne.

Värmen är tuff för naturens alla vilda djur och ännu värre för ungarna.

– Även om man ger dem mat och vatten är det inte alltid de klarar sig. De är så uttorkade att de inte kan ta upp näringen och vattnet de får, säger han.

Föreningen kan inte ta emot de många harungar, ekorrungar och igelkottungar som allmänheten ringer om.

– Vi har inte resurser att hjälpa alla och erfarenheten är att det är svårt att rädda de som är mest medtagna.

Många samtal handlar också om fågelungar som ramlat ur sina bon.

– De är hungriga och törstiga och sträcker sig utanför boet tills de ramlar ner. Det man kan göra om man hittar en fågelunge är att doppa ett finger i vatten och försöka sätta en vattendroppe i fågels näbb. Om man sen bär in den i skuggan och låter den vara i fred kan den klara sig.

Ungar som lämnat boet har också svårt att hitta mat.

– Daggmaskarna är så djupt nere i marken att till exempel koltrastarna inte kan komma åt dem.

Något Bo Olsson gläds över är dock att samtalen om igelkottar som skadats av robotgräsklippare nästan upphört. Förra sommaren fick hans förening ta hand om flera igelkottar som stympats av de självgående klipparna. Föreningen gick ut med en vädjan till allmänheten att inte låta gräsklipparna gå nattetid när kottarna är som mest aktiva.

– Vår vädjan fick genomslag i hela landet. I år har jag bara fått in en enda skadad igelkott. Det är jag mycket glad över.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.