Dövblinda DO-anmäler regionen

Hörsel- och synskadade som nekats tolkhjälp vid en träff i Simrishamn i helgen anmäler Region Skåne till diskrimineringsombudsmannen, DO.
Simrishamn • Publicerad 8 september 2009

Det var inför en träff som arrangerades av Förbundet Sveriges Dövblinda som ett antal medlemmar ansökte om tolkhjälp via regionens tolkcentral.

Samtliga nekades hjälp med hänvisning till tillfällig resursbrist. Enligt tolkcentralens chef medgav enhetens budget inte fler inköp av externa tolkar.

Flera av de som nekats tolk, bosatta runt om i Skåne, har nu anmält regionens tolkcentral.

"Jag känner mig diskriminerad och fråntagen möjligheten att vara delaktig i samhället," beskriver en av de klagande i sin anmälan.

Enligt Hälso- och sjukvårdslagen har döva, dövblinda och hörselskadade rätt till tolk för att kunna fungera i samhället. Såväl vid till exempel läkarbesök som vid möten och sammankomster.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.