Drängarnas lunchrum blev galleri

Vägg i vägg med vinterns halmlager och med lantbrukets maskiner mullrande utanför strosar besökarna omkring och njuter internationellt erkänd konst. På gården Gruvbjär utanför Hammenhög har "drängarnas" gamla lunchrum blivit galleri.
Simrishamn • Publicerad 25 juli 2002

- Konstintresserade är vi och kan samtidigt ge våra gäster en inblick i ett levande lantbruk, säger Kjell Gustafsson som driver gården och galleriet tillsammans med hustrun Gun. Det är nämligen inte alltför sällan som Kjell tar med sin galleriets besökare till stallarna. - En del håller bara för näsan, medan andra tycker det är intressant att se hur våra kycklingar lever. Det var stormen 1999 som fick familjen Gustafsson att bestämma sig. Ovädret hade gått hårt åt den gamla gråstenslängan och något måste göras. Gårdens anställda behövde ett nytt lunchrum och halmbalarna behövde husrum. - Det var egentligen vår dotter som övertalade oss, berättar Gun. Hon drejar och tyckte att vi borde satsa på en utställningslokal. Sagt och gjort. Yttersta delen av längan förvandlades till galleri med roliga detaljer. Likt två tavlor inramade av fönsterkarmar syns landskapet utanför. Ur ramen runt en av dessa naturens egna tavlor sticker de väldiga gråstenarna fram ur de meterbreda väggarna. Påsken 2001 stod galleriet klart med Margareta Sjödins tavlor på väggarna. Denna sommar, till och med den 11 augusti, är det Ardy Strüwers alster som ställs ut. - Vi tycker om hans tavlor och ville gärna visa hans konst. När jag ringde honom tackade han ja, berättar Gun Gustafsson inte utan stolthet. Ardy Strüwer kommer från Java men har under många år bott i Holland och Sverige. Numera bor han i Frankrike. Han målar surrealistiska motiv i explosiva färger.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.