Annons

Drift av äldreboende vållar strid

Det är inte bra att utsätta det nya äldreboendet i Skillinge för konkurrens, anser socialchef Roland Persson. Han har på uppdrag av kommunfullmäktige bland annat tittat på möjligheten att konkurrensutsätta särskilt boende.
Simrishamn • Publicerad 25 mars 2003

"Socialförvaltningen har naturligtvis inga synpunkter på huruvida ett äldreboende skall konkurrensutsättas eller ej. Det är en ren politisk fråga," säger socialchefen i sitt yttrande till socialnämnden. Men när det gäller val av boende har han synpunkter. "Det bör helst vara ett boende som är etablerat och väl inarbetet. Hemtjänst i eget boende bör inte vara en integrerad del av verksamheten. Bäst är ett renodlat särskilt boende," anser socialchefen. Han tycker att man måste ha en tydlig bild av vilka kostnader som finns när man går in i en upphandling. Med tanke på att förvaltningen redan har lagt ut Lillevångshemmets äldreboende på entreprenad är inte heller Skönadal något bra alternativ. Då blir det två entreprenader i Simrishamn. Socialchef Roland Persson har därför föreslagit socialnämnden att det sker en ny diskussion om vilket särskilt boende som ska konkurrensutsättas. Men nämndens majoritet står fast vid att äldreboendet i Skillinge ska utsättas för konkurrens. Därmed följer majoriteten det beslut som fullmäktige tog i december förra året. Socialdemokraterna och vänsterpartiet har inte deltagit i socialnämndens beslut. - Vi anser att det är ett partipolitiskt program, som inte hör hemma i kommunfullmäktige, säger Pia Ingvarsson (s), vice ordförande i socialnämnden. Hon medger att oppositionen skulle kunna ställa sig bakom vissa frågor i nämndens yttrande. Men inte i de frågor som är av störst ideologisk betydelse, såsom konkurrensutsättning av särskilt boende och brukarval i hemtjänsten. Enligt socialnämndens ordförande Stefan Lamme (m) "finns det ett visst intresse för brukarvald hemtjänst." - Egen personal kan sluta sig samman och bilda mindre grupper. Då finns det möjlighet för hemtjänsttagarna att välja olika producenter, säger Lamme, som vill ha frågan belyst. Socialchef Roland Persson tror att brukarval skulle kunna införas i början av nästa år. En upphandling utgår ifrån att priset är fastställt. Utförarna konkurrerar då med kvalitet. "De utförare som i en upphandling visar sig klara socialnämndens kvalitetskrav kommer att få nämndens uppdrag att tillhandahålla hemtjänst till kommuninvånarna," uppger socialchefen. "Utvärdering sker på samma sätt som vi utvärderar kommunens egna verksamheter. Ytterst är det också brukaren som utvärderar. Är man inte nöjd vänder man sig till någon annan."

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons