Annons

Dröm om ett eget hus för konsten

Gör om Västra Parkskolan till ett kreativt konstnärshus, med plats för både arbete och möten med publiken. Det föreslår de båda Simrishamnskonstnärerna Maj Ström och Ann-Margrete Clarén.
Simrishamn • Publicerad 24 mars 2014
Som en dröm. Högst upp i Västra Parkskolan, med stora fönster och havsutsikt, ligger Maj Ströms och Ann-Margrete Claréns drömateljé. Många konstnärer i kommunen saknar vettiga arbetsplatser, menar Maj Ström och Ann-Margrete Clarén.
Som en dröm. Högst upp i Västra Parkskolan, med stora fönster och havsutsikt, ligger Maj Ströms och Ann-Margrete Claréns drömateljé. Många konstnärer i kommunen saknar vettiga arbetsplatser, menar Maj Ström och Ann-Margrete Clarén.Foto: 
Foto: Foto: Torun Börtz

– Titta bara på det, det är ju vårt hus! säger Ann-Margrete Clarén med ett skratt och pekar med hela armen i riktning mot Västra Parkskolan.

Idén om ett konstens eget hus har hon burit på länge, precis som Maj Ström. Men det var först helt nyligen som en gemensam vision började växa fram. En vision som de nu konkretiserat i form av ett medborgarförslag till kommunen.

Annons

Bra arbetsvilkor

Maj Ströms och Ann-Margrete Claréns tanke är att kommunen skulle kunna hyra ut ateljéer till konstnärer och konsthantverkare på Västra Park till en rimlig hyra. Det skulle ge konstnärer bra arbetsvillkor och skapa en arbetsgemenskap, som i sin tur skulle kunna föda nya idéer och samarbeten. Sådant behövs i Simrishamns konstnärstäta kommun, menar de.

– Det är många som saknar ateljémöjligheter. Själv har jag den här dåliga ateljén utan dagsljus, säger Maj Ström sedan vi lämnat Västra Park bakom oss och slagit oss ner på hennes arbetsplats, som ligger i anslutning till hennes bostad.

I ett konstnärernas hus skulle även kursverksamhetens konstnärliga verksamhet kunna få plats, menar de. En utställningslokal står också på önskelistan. De båda kollegorna ser ett framtida konstnärshus som ett kreativt centrum, som samarbetar med skolorna och som är öppet för allmänheten.

En samlingsplats

– De som får möjlighet att arbeta här måste självklart ge något tillbaka till kommunen. Det här ska kunna bli en samlingsplats. Man skulle till exempel kunna anordna soppkvällar, då vem som helst kan titta in, föreslår Maj Ström.

De tänker sig även en skulpturpark på de omgivande gräsmattorna.

Att själva fastigheten inte är i så gott skick tycker de inte är en nackdel, tvärtom.

– Det betyder att det finns utvecklingsmöjligheter. Och vi är inte ute efter det glassiga och tillrättalagda. Det här ska vara en plats där man ska kunna pröva lite vansinniga idéer, menar Maj Ström.

Förutom ateljéhyror menar de att man på sikt skulle kunna involvera Regions Skåne i finansieringen av huset och även söka EU-bidrag.

– Det här ska ju inte bli en belastning för kommunen, understryker Ann-Margrete Clarén.

Maria Sällberg
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons