Annons

Dyrköpt kompromisslösning

Tre filialer för 878 000 kronor om året. Med kultur- och fritidsnämndens kompromisslösning blir bibliotekskostnaderna högre än de var innan biblioteksstriden startade.
Simrishamn • Publicerad 15 mars 2014
Foto: 

Förslaget om att åter öppna filialerna i Kivik, Gärsnäs och Borrby antogs vid nämndens senaste möte. Moderaterna och Centern reserverade sig, eftersom de håller fast vid det ursprungliga beslutet att lägga ner samtliga bybibliotek.

Nämndens beslut i höstas om att lägga ner alla filialer för att spara 670 000 kronor ledde till våldsamma protester. Efter olika turer gjorde nämnden helt om och beslutade att på nytt begära pengarna. En utredning från förvaltningen förespråkade att man skulle satsa på filialerna i Kivik och Borrby och vid ett extrainsatt fullmäktigemöte i januari skulle man fatta beslut.

Annons

Återremiss

Kommunstyrelsen var enig om att anslå pengarna men Moderaterna gjorde en helomvändning i sista minuten och fick till oppositionens ilska igenom en återremiss av ärendet.

När nämnden fick tillbaka ärendet fick dock oppositionen igenom att man skulle utreda kostnaden för att även öppna en tredje filial. Enligt det beslut som nu fattats i nämnden skulle filialerna kunna öppna i september.

– Det här är en kompromissöverenskommelse för att det skulle hända något över huvud taget, kommenterar nämndens ordförande, Gunilla Aastrup Persson (ÖP).

Nämnden begär nu 293 000 kronor för det här året och 878 000 kronor för 2015. Om beslutet går igenom i fullmäktige blir alltså prislappen för bybiblioteken högre än den var från början, innan man beslutade om några nedläggningar.

Följdverkningar

– Moderaterna får stå sitt kast, tycker Gunilla Aastrup Persson, som poängterar att man i alla fall får mer kvalitet för pengarna än tidigare.

Kommunalrådet Anders Johnsson (M) är upprörd över nämndens agerande.

– Jag tycker det är ett stort bekymmer att man inte tar ekonomin på allvar i kultur- och fritidsnämnden. Det finns risk att detta får följdverkningar i andra nämnder, säger kommunalrådet Anders Johnsson (M).

Taner Caliskan
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons