Annons

Ekologiskt tältläger

"Eceat-läger". En liten skylt förkunnar vägen. Men till vad? Jo, till en ekologisk tältplats för medlemmar i European Center for Eco Agro Tourism hemma hos Ariel Hellgren i Skräddaröd, mellan Rörum och Östra Vemmerlöv.
Simrishamn • Publicerad 8 augusti 2002

När YA är på besök syns blott ett litet tält på den stora ängen. Men det har varit många campare här och fler väntas. -Mitt mål är att skapa en ekologisk campingplats, men för det krävs tillstånd. Kanske allt blir klart nästa säsong, hoppas Ariel Hellgren. Tills dess marknadsför han sin tältplats som Eceat-läger. För att få ansluta sig till Eceat ska gården vara certifierad av antingen KRAV, Demeterförbundet eller föreningen Kärn-gårdar. I övrigt är tanken ungefär den samma som för Bo på Lantgård. Eceat-gårdar finns i 23 länder men startades i Polen och Tjeckien som ett sätt att stödja småbrukare. Ariel Hellgren Eceat-gård är den sydligaste i landet. Hur gör man då en camping ekologisk? Det är ett spörsmål som Ariel funderat mycket kring. På elskåpen ska det finnas mätare för att förmå camparna att göra av med så lite el som möjligt. Toaletterna ska var en typ av torrklosetter med kompost. Och vattnet i servicebyggnaden ska värmas på ett miljövänligt sätt. -Jag har själv byggt en solfångare som värmer vattnet till duschen, visar Ariel Hellgren. En stor låda försedd med begagnade altandörrar står vänd mot söder. Innanför glasen ringlar en vattenfylld slang. Solen står alltså för energin så långt det räcker, men sedan går en varmvattenberedare in. -Det finns inte så många ekologiska campingplatser, därför får man klura ut lösningar själv, säger Ariel Hellgren. Men jag tror på idén. Det är ont om campingplatser på Österlen.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons