Annons

Ekonomin blev Röstenius fall

Fredrik Röstenius, som i går sade upp sig från sin tjänst som chef för barn- och utbildningsförvaltningen, var för otydlig i sin ledning av budgetarbetet. Det menar kommundirektör Staffan Tellman.
Simrishamn • Publicerad 15 augusti 2002

- Fredrik Röstenius anställdes för sina kvaliteter som utvecklare. Han var en framtidsman och har verkligen gjort mycket positivt. Men han har mindre erfarenhet när det gäller ekonomi, säger Tellman. - Till exempel hade nämnden nog förväntat sig mer bearbetat underlag till budgetarbetet. Bakgrunden är att bun de senaste åren inte kunnat hålla sin budget. 2001 överskred nämnden sina ramar med 5,3 miljoner. Prognosen för 2002 visar på ett överskridande på 10,3 miljoner kronor. Förvaltningens budgetförslag för 2003 var 27 miljoner kronor över ramen. Hur man ska komma till rätta med ekonomin har diskuterats vid åtskilliga möten. Att förvaltningen bedöms behöva en ny chef var inget hugskott utan något som diskuterats vid dessa möten mellan buns arbetsutskott, kommunalrådet och oppositionsrådet. Idag utses en ny ledning för barn- och utbildningsförvaltningen. Rektorer och förvaltningen kommer att kallas till ett möte där den nya ledningen presenteras. Vem det är vill kommunledningen bevara i hemlighet, men ett hett tips är konsulten Berndt Strömgård, som tidigare vikarierade som socialchef. Är det inte dålig tajming att byta chef dagarna innan skolstart? - Det är inte förvaltningen som startar skolan. Det gör rektorerna. Och arbetet med budgeten är alla på förvaltningen involverade i, säger Tellman Varför blev det så bråttom? - Som arbetsgivare har vi varit måna om att Röstenius skulle höra allt från oss. Inte via media eller någon annan. Därför blev det hela ganska abrupt.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons