Elddans på Valborg i Simrishamn

Den eldiga dansen på torget och fackeltåget därifrån lockade många. Bålet vid Tjyvasten på Skansen ännu fler. Valborgsfirandet i Simrishamn är en riktig folkfest.
Simrishamn • Publicerad 1 maj 2002

Det är första gången Simrishamns Musikkår fått dela folkets uppmärksamhet med lättklädda elddanserskor på Valborgsmässoafton. Men det uppskattades. Inte minst de yngre simrishamnarna lät sig skräckblandat förtjusas av Myrra Skogsdotter Hellgrens dans med eld och Sylvia Carlsdotters eldsprutande och slukande. Från snålblåsten på torget vandrade de församlade som traditionen bjuder efter musikkåren till Skansen. De yngre i tåget försedda med facklor. De äldre med uppfällda kragar och ännu inte undangömda vinterhandskar. Runt Tjuvasten väntade redan minst lika många för att se brasan tändas och låta sig värmas av elden. Lite väl hett om öronen fick månne de grabbar som tagit sig upp på Tjyvasten alldeles invid elden. Men utsikt hade de över kohagen som en gång om året fylls till brädden av folk som vill ta farväl av det mörka och välkomna det ljusa.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.