Annons

Elev kränktes i flera år – nu kritiseras kommunen

Under flera år utsattes eleven för kränkningar av en annan elev. Nu kritiserar Barn- och elevombudet kommunen för att man inte vidtagit tillräckliga åtgärder.
Simrishamn • Publicerad 14 oktober 2010

Eleven ska enligt anmälan ha blivit slagen och kallad vid kränkande tillmälen av en annan elev på skolan sedan 2006. Både under skoltid och under fritiden.

Vid ett tillfälle ska eleven har blivit så illa lagen att tandläkare fick uppsökas. Kort därefter fick eleven åka till sjukhus efter ytterligare slag. Enligt anmälan ska eleven ha varit rädd för att gå till skolan.

Annons

Trots flera möten mellan eleverna, deras föräldrar och skolans personal upphörde inte kränkningarna. Inte heller ett kontrakt som eleverna fick skriva på om att sluta bråka hjälpte.

Kränkningarna har även skett via internet och sms.

I sitt yttrande till barn- och elevombudet bekräftar kommunen att det varit konfliktsituationer och att skador uppstått. Man har dock haft möten med berörda elever och deras vårdnadshavare samt upprättat ett åtgärdsprogram.

Att skolan valt att inte flytta elever till en annan grupp eller klass förklaras med att eleverna trots incidenterna haft det lugnt och tryggt i klassen samt att antalet kränkningar minskat.

Enligt skolagen är det förbjudet med diskriminering och kränkande behandling av elever. Enligt Barn- och elevombudets egen utredning har eleven utsatts för kränkande behandling. Utredningen visar också brister i de åtgärder som huvudmannen vidtagit och att det finns brister i skolans plan mot kränkande behandling. Brister noteras även i dokumentationen över gjorda utredningar, åtgärder och uppföljningar.

– Varje gång en familj känner att vi inte gjort tillräckligt så det så för dem. Bara det är ett misslyckande. Det spelar ingen roll vad vi tycker, säger Chris Hansen, enhetschef på skolenhet centrum.

Sedan anmälan gjordes har man dock vidtagit åtgärder på enheten.

– Vi har reviderat våra planer och rutiner. Vi har också organiserat om och börjat jobba på ett annat sätt.

Även förvaltningen har varit involverad i utredningen av händelserna.

– Jag anser att kritiken är lite väl tuff, säger Sven Weitner, utvecklingsledare på barn- och utbildningsförvaltningen.

Annons

– Jag håller med om att vi borde skött dokumentationen bättre men i övrigt delar jag inte ombudets uppfattning fullt ut.

– Till saken hör att mycket av det som hänt mellan eleverna skett på deras fritid. Fast även fritiden är skolans ansvar eftersom konflikterna följer med in på skoltid.

När Barn- och elevombudet riktar kritik mot en skola lämnas ärendet vidare till Skolinspektionen som i sin tur gör en uppföljning. Kommunen ska bland annat redovisa vilka åtgärder man vidtar till följd av kritiken.

Simrishamns kommun har fått kritik en gång tidigare av Barn- och elevombudet.

– De senaste åren har vi haft en 7-8 liknande fall som anmälts. Bara i ett fall har anmälningarna lett till kritik tidigare.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons