Elever prisas för uppsatser

Simrishamn • Publicerad 9 februari 2007
Här är vinnargänget i klass 5– 6, flankerade av Hasse Karlsson och Karin Brunk-Holmqvist: Daniel Andersson, Martin Olsson, Elin Mårtensson, Oskar Olsson och Anton Bjerstam. Bild: Jea Jonsson
Här är vinnargänget i klass 5– 6, flankerade av Hasse Karlsson och Karin Brunk-Holmqvist: Daniel Andersson, Martin Olsson, Elin Mårtensson, Oskar Olsson och Anton Bjerstam. Bild: Jea JonssonFoto: 

Igår var det storfrämmande i klass 5– 6 i Sankt Olof. Orsaken var att klassen tilldelats stipendium.

– Jag ska bli fågelskådare och författare, deklarerade Daniel Andersson, som vunnit uppsatstävlingen med en berättelse som han kallat Havsörnen.

Ämnet för tävlingen som utlysts av Kiviks rotaryklubb var Mitt blivande yrke. De elever som hellre ville teckna sitt bidrag kunde göra det. Där var det Oskar Olsson som vann med en bild på en lastbil:

– Jag ska bli lastbilschaufför. Jag sitter gärna för mig själv och gillar inte när det är så mycket folk omkring mig.

Tre elever fick hedersomnämnande; Martin Olsson som ska bli proffs i fotboll och då helst i Arsenal. Elin Mårtensson är också inne på fotbollslinjen med inredare eller designer som alternativ. Anton Bjerstam stod för det mest udda av yrkesval; stridspilot. Fast helt allvarlig verkade han inte vara när det gällde det valet. För sina insatser fick klassen 3500 kronor som delades ut av Per-Anders Mårdh och Lars Gullstrand från rotaryklubben. De passade på att informera lite om denna jordens till antalet medlemmar största förening.

På plats vid utdelningen var också juryn, bildkonstnären Hasse Karlsson och författare Karin Brunk- Holmqvist. Den förstnämnde förklarade i anekdotform bildspråkets ibland avgörande betydelse för kommunikation och när eleverna fick ställa frågor visade det sig finnas ett stort intresse i klassen för författaryrket.

– Att träna är ett måste och det gör man genom att skriva och återigen skriva. Och att läsa mycket!

Jea Jonsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.