Annons

Elever tvingas till Ystad

Kristianstads gymnasieskola vill inte ta emot de Simrishamnselever som kommit i kläm när samverkansavtalet mellan Sydskånska gymnasieförbundet och Friaborgsskolan undertecknades.
Simrishamn • Publicerad 7 mars 2003

Det var strax innan årsskiftet som avtalet signerades. Avtalet är ett försök att sänka kostnaden för de interkommunala ersättningarna genom ett samarbete om gymnasieutbildningarna. För eleverna innebär det att om en utbildning finns i Ystad eller Simrishamn ska de i första hand söka till dessa skolor. De får söka till Kristianstad, men prioriteras där lägre än deras "egna" elever. Åtta av Friaborgsskolans elever vill hellre gå i Kristianstad och hann dessutom göra studiebesök på skolan innan avtalet hastigt och lustigt undertecknades. Skolledningen i Simrishamn har försökt förmå skolledningen i Kristianstad att göra ett undantag för dessa elever och låta dem söka in på samma villkor som övriga elever. Men det är inte Kristianstad intresserade av. Det skulle vara ett brott mot avtalet och innebära att Ystad förlorar interkommunal ersättning. Nu gör Carl-Göran Svensson(c) och Christer Grankvist(s), ordförande och vice dito i barn- och utbildningsnämnden ett gemensamt övertalningsförsök riktat mot Sverker Hagman, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Kristianstad. I sitt brev till honom påpekar Svensson och Grankvist att Skolväsendets Överklagandenämnd haft liknande fall som de bedömt till elevernas favör. Enligt denna nämnd måste ett avtal har förelegat i god tid före ansökningstidens utgång för att kunna åberopas. Ett annat "hopp" för de berörda eleverna är om samverkansavtalet skulle visa sig vara ogiltigt. För Simrishamns räkning är det dåvarande ordföranden i bun, Mats Hagelin, som skrev på avtalet och frågan är om han var rätt man att göra detta. Förvaltningen har fått i uppdrag av nämnden att utreda om avtalet blivit behandlat på rätt sätt. Denna utredning skulle ha presenterats för buns arbetsutskott i torsdags, men det gjordes aldrig. -Jag hoppas utredningen är färdig till nästa arbetsutskott. Skulle det visa sig att avtalet är ogiltigt är det ju fritt fram för eleverna att söka till vilken skola de vill, säger Christer Grankvist.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons