Elevrådet försvarar Korsavadsskolan

Fråga oss först, lita inte på alla rykten! Det är budskapet från elevrådet på Korsavadsskolan, som menar att skolans omtalade och omskrivna arbetsmiljöproblem svärtat ner Korsavad.
Simrishamn • Publicerad 12 december 2002

- På något sätt har konflikten mellan rektor och lärare lett till rykten om att Korsavad är en dålig skola för oss elever, analyserar Annika Nilsson som är elevrådets ordförande på skolan. Arbetsplatskonflikten är mer än två år gammal och började när den då nye rektorn Bengt-Göran Persson kom till skolan. Konflikten handlar bland annat om att han drivit igenom en höjning av den schemalagda arbetstiden. Höjningen gäller samtliga ämnen. Något en stor del av lärarkåren inte uppskattade. Eftersom lärare i exempelvis svenska arbetar utanför schemat med rättning av prov och uppsastser, slår höjningen hårt mot dem. Många har varit sjukskrivna sedan arbetsbelastningen ökade och rektorn har beskyllts för samarbetssvårigheter. Inspektion av Arbetsmiljöverket och kritik av Skolverket hör också till historien. Och det är en historia som är välkänd för Simrishamnarna. Gustav Hägg är elevrådsrepresentant och han berättar att han känner till fall där föräldrar inte låtit sina barn börja på Korsavad. - Snacket går att Korsavad är skit och så vidare. Det värsta är att ryktena är falska. Både Gustav och Annika och deras kamrater Anna Bergström, Sara Boman och Herman Ask, även de representanter i elevrådet, tycker att ryktena skadar Korsavadseleverna. - I alla fall indirekt, menar Anna Bergström. Folk kanske ifrågasätter varför vi pluggar här. Att behöva gå i svaromål på osanna påståenden är inte roligt. Istället för att sprida rykten borde belackarna först fråga Korsavadseleverna hur det är att gå på skolan. - Vi vet, säger Annika. Herman Ask talar sig varm för de olika möjligheter att profilera sin skolgång som finns här. Liksom Sara Boman går han musikinriktningen. - Genom att göra saker tillsammans med klassen blir sammanhållningen väldigt bra, berättar Sara och talar om instrumentering, gehör och gemenskap i den klassöverskridande ensemblen. Herman Ask säger att det bästa med Korsavad är att det alltid finns saker att göra. - Korsavad är en bra skola. I alla fall för oss elever.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.