En helg för traditioner

Det är Kristi Himmelfärdshelg och gamla traditioner bärs vidare på flera håll i kommunen. På andra håll återuppväcks sådana som slumrat in.
Simrishamn • Publicerad 18 maj 2004

Enligt sed och vana inbjuder Gärsnäs scoutkår till vårbål på Brännebo och tiden är kl 19.30. I Baskemölla eldas det vid Ortakåsen med start kl 19 där det också hålls vårtal av Rolf Ahlberg. Dessutom sjunger gruppen Fiesta in våren tillsammans med barn från byn. I Kivik är det också bål, nämligen vid hamnen med start kl 20. Vårtalare här är Erland Aspelin och dessutom bjuds körsång. Att gamla traditioner som vilat nu ska återuppväckas ser man till i Bolshög på torsdag morgon. Då är det samling till gudstjänst kl 8 och därefter hålls gemensam gökotta i närheten av kyrkan. Samma dag, fast kl 14, återupptas traditionen med trumpetblås vid Östra Vemmerlövs kyrka. Under cirka tio minuter ska Anders Larsson från Skåne-Tranås genomföra detta. Trumpetandet börjar kl 14 och därefter följer gudstjänst samt kaffe i församlingshemmet. Ytterligare en tradition är friluftsgudstjänsten i Stenshuvuds nationalpark. Den arrangeras av Kiviks församling och börjar kl 11. En annan avsomnad tradition väcker lokala MHF-avdelningen till liv på Himmelfärdsdagen. Då är det Brunnsparken kl 14 som gäller där Folknykterhetens dag firas. Barberare Perssons Oktett spelar och regionsordföranden Tommy Nilsson, Malmö, talar.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.