Annons

En plats för bön och stillhet

Pilgrimsprästen Anna Alebo ringer i vällingklockan tre gånger. Det är signalen för samling till bön och strax samlas alla i bönerummet.
Simrishamn • Publicerad 1 mars 2014
Bönestund. Fyra gånger varje dag samlas deltagarna i bönerummet som är gårdens centrum. Där följer man bland annat mycket gamla böneformer, där några är från förkristen tid: främst Psaltaren i gamla testamentet.
Bönestund. Fyra gånger varje dag samlas deltagarna i bönerummet som är gårdens centrum. Där följer man bland annat mycket gamla böneformer, där några är från förkristen tid: främst Psaltaren i gamla testamentet.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
Anna Alebo slår ett slag för mat, två för samling och tre för bön. Nu klämtar klockan för bön.
Anna Alebo slår ett slag för mat, två för samling och tre för bön. Nu klämtar klockan för bön.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
Anna Alebo och en av gästerna på Killans bönegård kramar om varandra.
Anna Alebo och en av gästerna på Killans bönegård kramar om varandra.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

Fyra gånger om dagen samlas man till bön i den gamla prästgården i Östra Vemmerlöv som har blivit ett centrum för stillhet och andlighet.

– Detta är hjärtat, förklarar Anna Alebo och visar det lilla bönerummet i Killans Bönegård.

Annons

Hon var med och startade den ideella föreningen för tio år sedan. Då fanns det ett tomrum i kyrkan som Killan fyllde ut.

– Vi hade varit i kloster och tyckte om det, förklarar Anna Alebo. Och det fanns ett behov av bön inom kyrkan.

Chillar andligt

Livet i bönegården påminner om ett traditionellt klosterliv utan att vara ett kloster. Vill man använda ett modernt ord kan det liknas vid att man chillar på ett andligt sätt i Killan.

I dag vallfärdar folk till Östra Vemmerlöv för en eller par dagar i bön och stillhet och ett inre sökande.

De perioder då det är reträtt i bönegården är dagen inrutat med mat, bön, samlingar och tystnad däremellan, även under måltiderna är det då tystnad.

– Just tystnad är en bristvara i dag, säger Anna Alebo.

Tillsammans med Lars Eric Axelsson som också är präst är det de två som bär upp bönegården. Han bor på gården och arbetar heltid där, medan Anna Alebo delar sin tid mellan bönegården och Lunds domkyrkoförsamling.

– Hit kommer folk från frikyrkor, katolska och ortodoxa kyrkan, berättar Lars Eric Axelsson.

Främst kommer det dock folk med anknytning till Svenska kyrkan som vill ha stillhet och kanske söker en väg framåt i livet.

Annons

– Ibland kan folk stå inför ett vägval, säger Lars Eric Axelsson. Men det kan även vara så att man inte känner sig bekväm i kyrkan och söker sig hit.

Avgifter

Prästgården hyr man av Hammenhög-Stiby-Borrby pastorat. Som nu är omgjord och där övervåningen påminner om ett vandrarhem för gästerna.

Ekonomin är dock ett besvärligt kapitel. Bönegården lever på avgifter från de 150 medlemmarna, privata bidrag, kollekter och avgifter från de som gästar Killan. Maten är vegetarisk och all inredning är skänkt och återanvänd.

I helgen firar gården tio-årsjubileum.

Biskop Christina Odenberg invigde Killan för tio år sedan. Förre ärkebiskopen KG Hammar talar i dag för medlemmarna. Nästa ärkebiskop, Antje Jackelen, medverkar i högmässan i morgon söndag i kyrkan, den sammankomsten är öppen för allmänheten.

INTERNAL INTERNAL
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons