En välfylld Sillens dag – ”Det här är för oss som bor här”
Gröstorpsborna Anette Karlsson Röstén och Börje Karlsson kommer precis ifrån Lions sillbuffé och är på väg ut på bryggan och båtarna. De är trogna besökare till Sillens dag.
– Jag tycker att det är kul att säsongen är förlängd. Det är folkliv och hittas på saker här, säger Börje Karlsson.
Piraten Pia Arvastsson kommer knappt framåt. Alla barn vill hälsa på henne och få smaka på godiset hon bär med sig.
– Det här är inte bara en massa turister utan något som händer för oss som bor här. Det är ett sätt att möta sina grannar, säger Pia Arvastssons om Sillens dag.
Borta vid turistbyrån är juryn stressad över att få klart vinnaren för årets sill i tid till prisutdelningen. Årets bidrag är ovanligt bra. Ravlundabon Viktor Vesterberg – som suttit i juryn för SM i mathantverk – är med i dagens jury.
– Det är hög nivå på startfältet och många spännande inslag som tång och rönnbär, säger Viktor Vesterberg.
Med i juryn är också Eva Thuresson – som driver restaurangen Allé på Österlen – och Ted Karlberg – som skrivit bland annat boken silldiplomati med Håkan Juholt. Tillsammans har de bedömt sillens utseende, konsistens, doft och smak.
– Den som heter Söndagssillen är en sill man kan äta som en hel rätt. Kokt potatis och så är man hemma, säger Eva Thuresson.
En stund senare koras Söndagssillen till året sill på hamnscenen. Det är Kiviksborna Jan Axel Nilsson och Hans Ekström som står för receptet.
– Smaken är som baken, men vi är så j**la nöjda med den här sillen, säger Jan Axel Nilsson med ett strålande leende.
Förra året fick de stå åt sidan för Jan Axel Nilssons hustru Gunilla Nilsson som spontangjorde en sill och tog hem silvret. Dessutom skar sig Hans Ekströms egna sill förra året. Men i år har herrarna uppenbarligen lyckats med sin gemensamma sill. Deras namn på sillen har de en förklaring till.
– Vi började koncentrera oss i torsdags, men att heta torsdagssill blev konstigt och lördagssill då är det ju sillens dag och på söndagar vill man ha något gott, säger Hans Ekström.
Jan Axel Nilsson fyller i.
– Förut åt man alltid något fint på söndagar, den här är värd att kallas söndagssill.
Söndagssillen recept
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1 paket inläggningssill
1 fänkål
1 rödlök
1 apelsin
2 lagerblad
2 tsk fänkålsfrön
20 kryddnejlikor
20 kryddpepparkorn
20 vitpepparkorn
1 ruska dill
Gör så här: Blanda en 123-lag av ättika, socker och vatten. Koka upp lagen med lagerblad, kryddnejlika, kryddpeppar, vitpeppar och fänkålsfrön. Låt lagen svalna. Vattna ur sillen tre gånger och skär filéerna i lagom stora munsbitar. Varva sillen i en burk med tunt skivad fänkål, tunt skivad rödlök, fint skuret apelsinskal utan det vita köttet och några kvistar dill. Häll lag över mellan varven. Sätt lock på burken och ställ den kallt något dygn.