Eniga båtägare bildade Hamnplatsförening

Simrishamns småbåtshamns hamnplatsförening bildades i lördags efter att ett enhälligt beslut tagits av cirka 40 församlade båtägare. Det innebär att det öppnats en möjlighet för en förening att driva småbåtshamnen i framtiden - om kommunen beslutar att lägga ut ansvaret på driften vilket mycket talar för.
Simrishamn • Publicerad 6 april 2002

Trollingfiskare, nätfiskare och helt vanliga nöjesseglare, alla med det gemensamt att de hyr båtplats, hade mött upp till båtägarkommitténs uppmaning till samling i segelsällskapets lokal. Småbåtshamnens framtid var den enda punkten på dagordningen och stundtals hettade det till ordentligt. -Vi måste ju veta vad vi ger oss in på. Att äga hamnen kostar mycket pengar, tänkt bara på muddring och reparationer av vågbrytaren! -Vad är det vi ger oss in på om vi tar över driften av hamnen? Det rådde inledningsvis en hel del missförstånd bland båtägarna. Någon trodde till och med att avsikten med att bilda en förening var att köpa hamnen. Men någon avsikt att sälja ut ägandet har aldrig diskuterats politiskt. Efter en hel del trägna försök från kommitténs ledamöter Åke Möller, Tommy Andersson och Holger Granath, med stöd av Egon Carlsson (sjvp) som är ledamot i tekniska nämnden, gick budskapet fram till alla; här handlade det om att bilda en förening med avsikt att undersöka om kommunen verkligen ska lägga ut driften, i så fall på vilka villkor och om man kan tänka sig en föreningsdrift. Först därefter blev beslutet enhälligt. -Även om det inte resulterar i att föreningen tar över driften så är det alltid bra med en stark gemensam bas. Oavsett om man ska förhandla eller samtala med kommunen eller en privat entreprenör kan en förening göra så mycket mer än vad vi båtägare förmår var och en för sig, betonade någon. En interimstyrelse bildades där de tre från kommittén ingår och dessutom Roger Larsson, trollingfiskare, samt Bengt Höglund, nätfiskare. Deras uppgift blir nu att ta kontakt med kommunen och inom två månader gå tillbaka till medlemmarna med eventuella förslag. Ett flertal hamnar i Skåne drivs redan av föreningar.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.