Entreprenör för äldrevård hemlighålls

Upphandlingen av driften av Lillevångshemmet i Simrishamn är nu klart. Några av de större privata företagen inom äldrevård har lämnat in anbud men vilket av dem som antagits är ännu inte offentligt.
Simrishamn • Publicerad 25 april 2002

Avtalet ska enligt planerna undertecknas i slutet av nästa vecka och fram tills dess hänvisar socialnämnden till upphandlingssekretessen. -Vi har gjort noggranna kontroller av företaget och tagit referenser. Vi har sett på hur man skött tidigare uppdrag, hur de skött sin personal och sin ekonomi. Det vi valt uppfyller alla kvalitetskrav som ställts, säger Roland Persson, socialchef som undertecknar tillsammans med socialnämndens ordförande Ulla Nilsson (sjvp). Några uppgifter om vilka företag som lämnat anbud och vilka man fört diskussioner med vill socialchefen inte lämna. -Jag kan bara säga att vi ställer mycket höga krav på kvaliteten, den ska vara dokumenterat bättre än vad den är i genomsnitt i kommunal verksamhet. De största privata vårdgivarna inom äldreomsorgen är Iss Care Service, Proliva som ägs av Praktikertjänst, och Partena Care som driver äldreboendet Bellevuehemmet i Ystad. Med tanke på att socialnämnden sett på hur tidigare uppdrag skötts bör inte Partena Care vara intressant. Så sent som förra månaden lämnade nämligen tio anställda ett äldreboende i Älvsjö eftersom de ansåg att företaget misskötte sitt uppdrag. Betydligt mer intressant torde Iss Care Service vara. Företaget driver i dag det tidigare privata vårdhemmet på Friaborgsområdet, Friaborg AB, i Simrishamn. Socialnämnden har redan ett avtal med företaget eftersom man köper sex platser för äldre med demenssjukdomar där. Det avtalet löper i första hand till sista februari nästa år. Från den 1 oktober är det meningen att Lillevångshemmet ska tas över av entreprenören.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.