EU-film om pellets ska inspirera andra
– Vi vill visa framgångsrika projekt och det här är verkligen lyckat. Det har haft stor inverkan på närområdet och har stor potential att återskapas på andra håll, konstaterar Anette Curth från det internationella konsultbolaget ICF GHK som kommit till Östra Tommarp med sitt filmteam för EU-kommissionens räkning.
Skånefrös anläggning, som förvandlar avrens från spannmål och gräsfrö till pellets, invigdes för drygt tre år sedan och har sedan rönt stor uppmärksamt både lokalt och internationellt.
Anläggningen har haft många besökare och fått flera utmärkelser. Projektet delfinansierades av EU-kommissionens så kallade Life-program.
Nu drar EU igång en ny ansökningsperiod, och vill med filmen om Skånefrö locka andra företagare att söka pengar.
Massa ansökningar
– Många företagare som har en bra idé vill sätta igång genast och är inte så intresserade av att fylla i en massa ansökningar, förklarar Anette Curth det delvis ljumma intresset att söka bidrag.
En fyra minuter lång film, där Skånefrö delar utrymmet med italienska staden Bologna och dess projekt för att kompensera koldioxidutsläpp, ska få innovativa personer och företag runt om i Europa att komma på andra tankar.
På egen hand
För Skånefrös del fortsätter man nu utveckla projektet på egen hand. Förutom att man värmer upp den egna anläggningen med sina egna pellets levererar man värme till närmare 40 abonnenter i byn. Nu går man in i nästa fas och ökar produktionen av pellets.
– Vi gör en nyinvestering i sommar och bygger om hela intaget. Då kommer vi att kunna ta emot restprodukter från andra också, förklarar Skånefrös vd Sven-Olof Bernhoff.
Pelletsfabriken har kapacitet att tillverka tre ton pellets i timmen. För närvarande har man produktion igång endast 300 timmar per år.
Skånefrö har också fortsatt med nästa forskningsprojekt, att omvandla pellets till kol, och därefter använda det som jordförbättringsmedel.