EU-stöd till arbetslösa

Cirka 150 arbetslösa personer på Österlen ska få hjälp att få fotfäste på arbetsmarknaden. Detta sedan Europeiska socialfonden (ESF) beviljat 7,2 miljoner kronor i EU-bidrag.
Simrishamn • Publicerad 4 maj 2004
Projektsamordnare Staffan Lindström (t v.), ägarna Inger och Svante Larsson. Bild: Pontus Persson
Projektsamordnare Staffan Lindström (t v.), ägarna Inger och Svante Larsson. Bild: Pontus PerssonFoto: 

Denna trio har fått EU-bidrag för att arbeta med rehabilitering av arbetslösa; från vänster projektsamordnare Staffan Lindström samt RMS-ägarna Inger och Svante Larsson. Bild: Pontus Persson - Om hälften av deltagarna får någon form av arbete kan samhället spara tio miljoner kronor per år, säger Svante Larsson, specialistläkare i rehabiliteringsmedicin. Han och hustrun Inger Larsson startade för tre år sedan det privata företaget Rehabiliteringsmedicin Simrishamn (RMS), som har 25 anställda. Nu har ESF-rådet i Lund beslutat satsa på RMS-projektet Arkimedes. Syftet är att minska samhällets kostnader för långtidssjukskrivningar. - Vi vänder oss till personer som går sjukskrivna och utan arbete, och som är positiva till att bli aktiva, säger Svante Larsson. Enligt projektsamordnare Staffan Lindström ska de arbetslösa ha täta kontakter med rehabteamet. - Man kan jämföra rehabteamets insatser med den professionelle tränarens, coachens eller pedagogens arbetsinsats. Den är att ge deltagarna kunskap, vägledning, stimulans och stöd, menar Lindström. Projektet startar den 1 juni och ska drivas under 15 månader i samarbete med Simrishamns och Tomelilla kommuner, försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Som ett led i rehabiliteringen ska deltagarna få 4 -8 veckors praktik på lämpliga arbetsplatser. - Vi måste väcka företagens engagemang att anställa folk, exempelvis på halvtid, säger Svante Larsson, väl medveten om att några Österlenföretag nyligen sagt upp personal. - För att övertyga företagen får vi agera som bilförsäljare och väckelsepredikanter, tillägger Larsson, som tycker att man inte ska underskatta småföretagens vilja att ta in folk. RMS har hittills tagit emot cirka 2 000 patienter, huvudsakligen från Skåne. Dessa har varit sjukskrivna i mellan 400 och 600 dagar. - Genom att ordna utbildning eller praktik för de som är arbetslösa eller sjukskrivna kan man bryta deras isolering, vilket är viktigt, fastslår Svante Larsson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.