Annons

Evas trädgård tar till vara på regnvattnet

Sommarens torka har knappast satt några spår i Eva Mathiassons trädgård i Brantevik. Hennes trädgård genomsyras nämligen av att spara på kommunalt dricksvatten. Hon har medvetet valt många torktåliga växter och samlar upp regnvattnet på olika sätt.
Simrishamn • Publicerad 2 augusti 2014
Eva Mathiasson, projektledare för Skörda regnvatten.
Eva Mathiasson, projektledare för Skörda regnvatten.Foto: Foto: Maria Persson

Eva Mathiasson och hennes man Åke bor i Äppellunden i Brantevik. Runt huset finns den drygt 700 kvadratmeter stora trädgården. Även en varm sommardag som när YA är på besök finns det skön svalka på flera ställen. Just nu är det bevattningsförbud i Simrishamns kommun och vi pratar om vad som är viktigt för att minska behovet av bevattning.

– Träd är viktiga. De ger skugga, vindskydd och förhindrar erosionen. Det är exempel på sådant som du ska tänka på när du planerar trädgården.

Annons

Eva Mathiasson är trädgårdsingenjör och arbetar i den ideella föreningen Trädgården som livsrum. Föreningen arbetar för hållbara trädgårdar i projektet Skörda regnvatten.

– Klimatförändringarna påverkar vattenförsörjningen, och i framtiden kommer renat vatten att kosta mer. I dag leds regnvattnet i vissa fall ner i avloppssystemet. Det betyder att reningsverken har alldeles för mycket vatten att ta hand om. Dessutom är det onödigt att rena regnvatten på samma sätt som avloppsvatten.

Inga gräsmattor

Eva Mathiasson menar att det är först när vattnet blir tillräckligt dyrt som det kommer att bli riktigt intressant att hitta lösningar för att ersätta dricksvatten med regnvatten där det är möjligt.

I hennes trädgård finns inga gräsmattor. I stället täcks marken av andra växter för att förhindra uttorkning. I trädgården finns många häckar. De skyddar mot vinden och bidrar till att marken behåller fukten och strukturen längre. Runt om finns olika kärl att samla upp vattnet i.

– Det är väldigt enkla lösningar. Man kan ordna så att man tappar av regnvatten, som kommer ned via stupröret, i en tunna.

Samlat vatten

Ett annat bra sätt är också att seriekoppla olika kärl. Har man en pergola går det bra att i den leda vattnet dit du vill med hjälp av en slang.

Inför årets torrsäsong har Eva Mathiasson samlat cirka två kubikmeter vatten i de olika kärlen som finns i trädgården.

– Jag har fortfarande en del vatten kvar av det jag samlat upp. Det som drar mest är faktiskt sådant som växer i kruka, så som tomaterna som står i uterummet.

Annons

Det gäller också att vattna på rätt sätt:

– När man vattnar så ska det vara rejält. Vattnar man lite och ofta blir rötterna ytliga och mer känsliga för vattenbrist. Det gör att det mesta i vår trädgård klarar sig i fjorton dagar utan bevattning, säger Eva Mathiasson.

Taner Caliskan
Maria Persson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons