Färre och äldre är anställda i kommunen

Antalet fast anställda i Simrishamns kommun har minskat under de senaste tre åren. Den förvaltning som mest drabbats av nedskärningar är barn- och utbildningsförvaltningen (bun).
Simrishamn • Publicerad 10 maj 2004

I slutet av 2001 hade kommunen 1639 fast anställda och totalt 1871 anställningar men vid förra årsskiftet hade antalet fasta tjänster bantats med 76 och antalet anställningar med 139. Det visar den senaste personalekonomiska redovisningen. Att det är kvinnorna som sköter den "mjuka" servicen i kommunen är knappast en nyhet och de är också flest totalt sett, 328 anställda är män och 1404 är kvinnor. Merparten av kvinnorna finns således på socialförvaltningen, 760 av 853 anställda, och på bun, 537 av totalt 662. Männen är bara i majoritet på tekniska kontoret, 75 av 129, på kommunledningskontoret, 19 av totalt 34, och på stadsarkitektskontoret, 5 av 8. Någon märkbar förändring när det gäller chefsbefattningar har inte skett. Med undantag av att det inom socialförvaltningen finns 13 kvinnliga enhetschefer är det fortfarande männen som dominerar. Av tio förvaltningschefer är bara två kvinnor, kultur- och fritidschef Gunilla Janlert och turistchefen Margaretha Hemne. I takt med att tjänsterna har blivit färre har medelåldern på personalstyrkan gått upp och låg vid årsskiftet på 45,4 år. Högst ligger medelåldern hos chefer och arbetsledare men också hos administrativ personal. Allra högst i ålder bland förvaltningarna ligger stadsarkitektkontoret, 54,8 år, och kommunledningskontoret 52,6 år. Rejält mycket yngre är personalen på miljö- och hälsa med bara 39,6 år.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.