Fastighetsbolag i konkurs

Lema Fastighets AB har försatts i konkurs. Det betyder att förvaltaren, advokat Rickard Bauhn i Ystad, ska försöka sälja Månssons lanthandel vid Byvägen i Sankt Olof.
Simrishamn • Publicerad 27 februari 2002

Fastigheten är på totalt 600 kvadratmeter, inklusive källarplan. Butiksytan är cirka 260 kvadratmeter. Förre lanthandlaren Evert Månsson byggde fastigheten 1986 och drev affären fram till i fjor somras, då rörelsen gick i konkurs. - Det är mycket bra lokaler. Där finns kylmaskiner och en modern ventilationsanläggning, säger Månsson. - När räntorna gick upp till 500 procent 1990 sålde vi fastigheten till en ystadsbo, som vi sedan hyrde av. Men när han gick i konkurs köpte vi tillbaks fastigheten på exekutiv auktion, berättar Evert Månsson. - I mitten av 90-talet kom ett par stormarknader igång på Österlen. Men det tålde inte den här bygden. Vi försökte anpassa oss, men det gick inte, förklarar Månsson. Han och hustrun använde pensionen för att leva, samtidigt som de drev lanthandeln i Sankt Olof. Men det resulterade i ett skattetillägg på 600 000 kronor 1999. - Det blev en smäll som vi inte kunde klara. Därför lämnade jag in konkursansökan för rörelsen i fjor, säger Månsson. Sedan dess har affärslokalen stått tom. Likvidatorn för Lema Fastighets AB, advokat Per Guldstrand, konstaterade nyligen att fastighetsbolaget är på obestånd. Därför begärde han att Ystads tingsrätt skulle försätta bolaget i konkurs. Stadshypotek är den störste fordringsägaren. Dessutom finns obetald fastighetsskatt, och krav från revisorn. År 2000 hade fastigheten ett taxeringsvärde på 418 000 kronor. Men enligt uppgift från Evert Månsson har värdet tidigare legat på 1,2 miljon kronor. Var marknadsvärdet ligger får den planerade försäljningen visa.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.