Annons

FI förnyar sig till fullmäktige

Feministiskt Initiativs lista till kommunfullmäktige innehåller många nya namn. Bland andra distriktsläkaren Hanna Dahl från Borrby och regissören Staffan Olzon från Kivik. I topp står dock Gudrun Schyman.
Simrishamn • Publicerad 5 mars 2014
Staffan Olzon
Staffan OlzonFoto: Foto: Arkivet
Hanna Dahl
Hanna DahlFoto: Foto: Anita Kson

I dag har partiet fyra mandat i kommunfullmäktige.

– Vi tror att vi kommer att dubbla antalet. Vi får stor respons från medborgarna, säger Gudrun Schyman.

Annons

– Även på det nationella planet går vi framåt. Här är Simrishamn en viktig inspirationskälla. Ett lyckat skyltfönster. FI ställer i år upp i många kommuner. Bland andra Lund och Malmö.

Att hitta namn till listan har heller inte varit några problem.

– Det är många som vill stå på listan. Betydligt fler än dem vi tagit med.

Efter Schyman står Lena Ivarsson som suttit i fullmäktige tidigare och Camilla Backman som hittills bara varit ersättare.

Läkare från Borrby

På plats fyra står Hanna Dahl, 54 år och distriktsläkare, som är helt ny i politiken.

– Jag har aldrig varit partipolitiskt aktiv, men det beror på att jag aldrig hittat hem förut. I FI är jag hemma. Jag vill verka för allt vad partiet står för. Det jag tycker om är att det finns en öppenhet för alla sakfrågor och att man låter medborgarna medverka, säger Hanna Dahl.

Har du några tankar om kommunpolitik?

– Man kanske blir helt vansinnig, men som medborgare tycker jag att man bör engagera sig.

Har du några särskilda hjärtefrågor?

Annons

– Vården är viktig. Det är ju den jag kan som distriktsläkare. Men jag är också väldigt engagerad i äldreomsorgen. Jag tycker att man måste diskutera situationen för de äldre sjuka. Alla har rätt till ett liv medan man lever, men också till en värdig död.

Folkpartist

På femte plats står listans första man i form av Mikael Kozak. Efter honom följer Margarethe Müntzing. Staffan Olzon på plats sju är också en nykomling.

76-årige Staffan Olzon är författare och regissör, har tidigare varit med i Folkpartiet och suttit i barn- och utbildningsnämnden.

– Jag var inte alls nöjd med den politik som fördes. Jag blev egentligen avskräckt från kommunpolitiken. Det var så mycket låsta positioner och så många beslut som fattades utan förankring hos vanliga människor.

Gubbväldet

Samtidigt tycker Staffan Olzon att det är viktigt att engagera sig i kommunpolitiken. Att det blev FI kändes självklart.

– Jämställdhetsfrågan och kulturfrågan avgjorde. Jag är förtjust i att man vänt gubbväldet upp och ner. Det har varit lite väl mycket bastuöverenskommelser i alla läger. Jag gillar också att partiet ser kulturen som en viktig fråga. Kulturen går rakt igenom alla andra frågor och påverkar allt.

Jacques Öhlund har klivit ner till plats åtta, följd av Charlotte Elm Ravn och nykomlingen Martina Juhlin på plats tio.

INTERNAL INTERNAL
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons