Annons

FI vill utveckla hamnen och det lokala fisket

Feministiskt initiativ har engagerat sig mycket i fiskefrågor under den gångna mandatperioden. Partiet efterlyser ett större engagemang från kommunens sida. FI vill att det tas ett helhetsgrepp för att utveckla hamnen och fisket lokalt.
Simrishamn • Publicerad 19 mars 2014
FI:s Jaques Öhlund och Ingmarie Jacobsen tycker att kommunen kan göra mer för att underlätta för fisket. För snart tre år sedan skrev partiet en fiskemotion som ännu inte är besvarad.
FI:s Jaques Öhlund och Ingmarie Jacobsen tycker att kommunen kan göra mer för att underlätta för fisket. För snart tre år sedan skrev partiet en fiskemotion som ännu inte är besvarad.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

– Det brådskar, säger Jaques Öhlund (FI).

Han efterlyser flera åtgärder för att underlätta för fisket och fiskarna.

Annons

FI vill att kommunen tar frågorna på större allvar och i en skrivelse till kommunstyrelsen föreslår partiet att kommunen tar fram en strategisk plan för hur man ska agera.

Till en början vill FI kasta ut kontorshotellet ur Marint centrum och placera hyresgästerna på annan plats tills ett nytt konferenscentrum byggs i hamnen.

– Marint centrum ska bli det som var tänkt från början, säger han. Med verksamheter riktade mot hav och vatten, där fiskerinäring och vetenskap möts på riktigt.

Jaques Öhlund tycker att Simrishamn har goda förutsättningar för framtiden med havet intill och Sveriges största fiskehamn som dessutom är öppen för allmänheten och används som en turistmagnet.

Direkt till kunden

Han ser en framtid för Simrishamns hamn där fisken säljs direkt till kunderna och där turisterna i högre grad besöker hamnen.

På östra kajen byggs ett nytt isverk, en biogasstation och en filéfabrik. Den lokala marknaden utvecklas så att östersjöfisk finns mer tillgänglig i butiker och restauranger. Och kvalitetssäkras som lokalt fångad fisk.

– Då kan folk betala mer för fisken.

När det gäller fisket hoppas FI att det blir mer mångfaldigt och att reglerna som begränsar kustfisket görs enklare.

– Mottagningen av fisk måste utvecklas och det ger i sin tur bättre priser på fisk. I dag är lönsamheten låg.

Annons

Tuff omställning

FI pekar också på möjligheterna att söka EU-pengar i den så kallade fyrfondsfinansieringen där lantbruk och fiske samverkar.

Kommunalrådet Anders Johnsson (M) konstaterar att fisket har genomgått en tuff omställning. Men att det finns en framtid också.

– Vi satsar i hamnen och planerar bygga en ny isfabrik. Och det finns nya vägar för fisket och möjligheter till utveckling.

Några planer på att bygga bostäder i hamnen finns inte, enligt kommunalrådet, vilket annars är populärt i flera andra kustkommuner. Han konstaterar att fiskepolitik inte är en lokal fråga i första hand.

– Men jag är beredd uppvakta tillsammans med andra kommuner för att få en bättre fiskeripolitik till stånd. Historiskt har ju fisket styrts på stort avstånd.

Maria Sällberg
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons