Annons

Fick sparken av Capio efter kritik mot vinsthets

När personalen på Capios vårdcentral i Borrby uppmanades att bara utföra vård som ger bra betalt protesterade läkaren Åke Andrén-Sandberg. Två veckor senare blev han uppsagd, utan motivering.
Borrby • Publicerad 4 mars 2019
Foto: Anders Egle

– Det är möjligt att jag har varit naiv, men det här trodde jag faktiskt inte skulle kunna hända, säger Åke Andrén-Sandberg och ser både förvånad och lite tragikomiskt road ut.

Som en av Sveriges mest välmeriterade läkare, med ett CV som bland mycket annat rymmer professorstitel och 47 år som läkare, varav 30 som kirurg och fyra år som distriktsläkare, betraktar nämligen Åke den uppsägning han fått som absurd.

Annons

– De har inte angett någon anledning, men jag är uppenbarligen inte mer inkompetent och behovet av mina insatser är inte mindre än att jag kunnat jobba som distriktsläkare här på kliniken i två år, och även nu under uppsägningstiden tillåts vara ensam i tjänst när min kollega är ledig!

Konflikten med ledningen för det privata vårdbolaget Capio, som på Region Skånes uppdrag driver bland annat vårdcentralen i Borrby, startade den 14 januari i år.

Då kallades till möte med den medicinske chefen, som enligt Åke Andrén-Sandberg uppmanade personalen att bara syssla med vård som ger bra betalt.

– Vi ska till exempel inte förlänga andra vårdgivares sjukskrivningar, inte operera bort godartade hudförändringar och inte skriva körkortsintyg. Vi ska inte heller skriva brev med provsvar till patienterna utan ringa, för det ger bättre betalt, säger Åke Andrén-Sandberg.

Den stora inkomstkällan för vårdcentralen ligger nämligen i själva listningen, då ersättningen från regionen baseras på den listades socioekonomi, ålder, kroniska sjukdomar och liknande. Nya diagnoser och behandlingar vid besökstillfällena utgör bara en mindre del av ersättningen, och då i en varierande grad beroende på hur avancerade fall det handlar om.

– Då är en godartad hudförändring lika mycket värd som ett ruttet lingon för vårdcentralen. Den allra bästa affären är att ha listade patienter som har många diagnoser, men som aldrig kommer hit, säger Åke Andrén-Sandberg.

Eftersom han inte uppfattade att mötet inbjöd till diskussion skrev Åke istället ett brev till cheferna, där han betonade vikten av att Capio får skälig ersättning för sina insatser, men också att sjukvård aldrig kan likställas med ”vanlig” kommersiell verksamhet.

– Som läkare finns jag till för patienterna, inte tvärtom. Vi ska ge den service vi kan till patienterna om de kommer till oss och inte bolla runt dem till olika vårdgivare i onödan. Särskilt inte om det sker med motiveringen att om vi drar in mer pengar kan vi bygga om kafferummet eller åka på en trevlig weekendresa tillsammans, säger Åke Andrén-Sandberg.

Brevet möttes med tystnad, tills uppsägningen damp ner elva arbetsdagar senare. Utan motivering.

– Jag är ju 71 år och har ingen anställning utan arbetar under kontrakt, så Capio är ju i sin fulla rätt att säga upp det om de vill. Nu jobbar jag kvar här under uppsägningstiden, men så fort den går ut börjar jag på en annan tjänst inom landstingsvården i Ystad istället. Det räckte med två samtal så hade jag två nya jobberbjudanden att välja mellan, vilket kanske inte är så konstigt eftersom det just nu saknas 311 allmänläkare i Skåne.

Annons

För Borrbybon Åke Andrén-Sandberg personligen innebär det inträffade alltså inte mycket mer än att han får längre till jobbet och tappar kontakten med de patienter han byggt upp en relation med de senaste två åren.

Värre är det kanske med den ideologiska knäck som politikern Åke Andrén-Sandberg, som sitter i både kommun- och regionfullmäktige för liberalerna, har fått.

– Jag tycker inte att landstinget ska ha monopol på vård utan vill att patienterna ska ha valfrihet, men nu har det blivit ett oligopol, med ett fåtal, stora vårdjättar som sätter ekonomin före patienterna. Jag önskar att avregleringen istället hade lett till mindre, personalägda vårdenheter där patienterna och inte ekonomin sattes i centrum.

Anders Egle
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons