Fisk i alla dess former bjöds på Sillens dag

Båtturer, veteranbilar, rockmusik och fiskekunskap – den 18:e upplagan av Sillens dag bjöd på något för alla smaker. Och sillen själv fanns representerad både som rökt och stekt, inlagd och färsk.
Simrishamn • Publicerad 1 september 2014
Åke Kjelldal och Anne-Marie Johansson från Falköping var glada att deras Simrishamnsvecka sammanföll med Sillens dag.
Åke Kjelldal och Anne-Marie Johansson från Falköping var glada att deras Simrishamnsvecka sammanföll med Sillens dag.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
Ronny Kronvall från Vallby insamlingsförening röstades fram till årets Kung Neptun.
Ronny Kronvall från Vallby insamlingsförening röstades fram till årets Kung Neptun.Foto: Foto: Britt Risberg
Daniel, Adrian och Lotta Bencan från Bromölla studerade skrubbskäddan och andra fiskar i Havsfiskelaboratoriets tält, en av många attraktioner på Sillens dag.
Daniel, Adrian och Lotta Bencan från Bromölla studerade skrubbskäddan och andra fiskar i Havsfiskelaboratoriets tält, en av många attraktioner på Sillens dag.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

– Vi blev så glada att det var Sillens dag när vi kom till Simrishamn. Här är så trevligt, tyckte Åke Kjelldal och Anne-Marie Johansson från Falköping, som inledde eftermiddagen med att äta sillbuffé i hamnen.

På scenen varvades Blå måndags rockiga musik med uppträdanden från Kulturskolan och i hamnen låg både Sarpen, Hoppet, Klara Maria och Helene inne, öppna för besökare. Mellan försäljarna och sillstånden fanns Havsfiskelaboratoriet, med ett tält fyllt av information om olika sorters fisk. I en skål visades vita otoliter i olika storlekar – de öronstenar som visar hur gammal en fisk är. Otoliter är något som forskarna har stor användning av.

– Det har nyligen upptäckts att torsken i Östersjön växer långsammare nu är på 1990-talet, det har skett en så kallad fördvärgning, förklarade Ronnie Nilsson från Havsfiskelaboratoriet.

– Vad det beror på kan vi inte slå fast i dag, men alla är överens om att orsakerna är flera. Vad vi vet är att de syrefria, döda, bottnarna och de nästan döda bottnarna i Östersjön blivit större, och torsken är beroende av födan på bottnarna.

Enligt Havsfiskelaboratoriets broschyrer går det däremot bättre för sillen. Beståndet i centrala Östersjön har ökat de senaste tio åren.

Kung Neptun

För elfte året korades också Kung Neptun på Sillens dag. Tre kandidater hade sållats ut: Olle Viberg, för sin kamp för fiskerinäringen, Lars Dahl, för segelsällskapet samt Ronny Kronvall, för sina insamlingar till cancersjuka barn.

Flest röster fick Ronny Kronvall, som sedan fem år ordnar festivaler, julkonster och auktioner för barn på Lunds canceravdelning och deras familjer.

– I år har vi fått in 110 000 kronor, berättade han.

Kung Neptun är ett av flera arrangemang som föreningen Kul – kultur, underhållning och lek – ordnar för att samla in pengar till sjuka barn i Skåne. Årets omröstning gav 8 240 kronor i tillskott till den kassan.

– Det var extra roligt att det var Ronny Kronvall som blev Kung Neptun i år, eftersom vi arbetar för samma sak, sa Gunilla Ehrnborn från föreningen Kul.

Leo Pettersson
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.