Annons

Fiskaffär flyttar till nyrenoverade lokaler

Under några år har familjen Björklund fått stå ut med klagomål från grannar på grund av sitt levebröd - fisk. Nu är det slut på det.
Simrishamn • Publicerad 7 januari 2005
Evert Björklund är mycket nöjd med sina nya lokaler utanför byn. Här hoppas han få driva sin fiskhandel - utan klagomål. BILD: THORSTEN PERSSON
Evert Björklund är mycket nöjd med sina nya lokaler utanför byn. Här hoppas han få driva sin fiskhandel - utan klagomål. BILD: THORSTEN PERSSONFoto: 

Det är otroligt skönt att ha nya lokaler för verksamheten och vi hoppas kunna flytta hit själva också någon gång i vår.

Säger Evert Björklund när han ganska så stolt visar runt i den helt renoverade fastigheten i byns utkant. Här fanns tidigare en ganska så nersliten gård men de som numera kör in i Gärsnäs från Simrishamnshållet möts av en riktigt fräsch syn:

Annons

– Jag rev i princip allt utom ytterväggarna. Och så har jag byggt till ett garage. Totalt handlar det om en satsning som närmar sig två miljoner kronor.

En hel del arbete återstår när det gäller bostaden, renoveringsarbetet påbörjades för ett halvt år sedan, men de cirka 200 kvadratmetrarna för fiskhantering, kyl och frys används för fullt. – Tre månader har vi redan hållit till här. Härligt är det och gott om plats. Här behöver ingen klaga på lukter eller på att bussen tar plats eller på att den startar för tidigt på morgnarna.

Björklunds Fisk startades för24 år sedan av Evert. Då slutade han som snickare på Gärsnäs AB och hade egentligen tänkt bli fiskare:

– Men det var omöjligt på den tiden att få någon licens så jag blev fiskhandlare i stället.

Verksamheten växte snabbt till sig och under en period hade man tre butiker; i Svedala, Trelleborg och Simrishamn. Numera drivs den som gårdfarihandel som främst Evert Björklund själv och dottern Jenny står för. Hustrun Karin Björklund sköter det administrativa.

– Vi drog ner på verksamheten för att få lite lugn och ro.

Många klagomål och anmälningar till miljö- och hälsoskyddsnämnden har Björklunds fått svara på under de senaste åren:

– Jag har alltid rättat mig efter de beslut som tagits från myndighets håll och har inte gjort något som jag inte haft tillstånd till. Någon större förändring i själva verksamheten blir det inte med flytten. Den är i stort sett densamma, man köper in fisk i Simrishamn och importerar från Danmark och Norge.

– Numera är det ju dessvärre bara sill och torsk man kan få tag på i Simrishamn och det räcker inte, konstaterar han.

I lokalen i Gärsnäs bereds fisken, den rensas, filéas och här görs inläggningar av olika sorter. Varor som hamnar i kyldiskarna i fiskbilarna - en av dem är södra Sveriges största, ett fordon som tidigare användes som blodbuss i Region Skåne. Den tog Björklunds över 2001 och renoverade för cirka en halv miljon för att anpassa den så bra som möjligt. Nio orter på Österlen får besök en gång i veckan och därutöver öppnar bussen för kunder i bland annat Skurup, Anderslöv och Trelleborg.

Annons

Jea Jonsson

0414-289 97

jea.jonsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons