Fler privata jobb i Simrishamn

Den positiva trenden att allt högre andel av hushållens inkomster kommer från företagen fortsätter i Skåne, bland annat i Simrishamn.
Simrishamn • Publicerad 5 september 2002

Förra året steg marknadsförsörjningen, alltså den del av hushållens inkomster som kommer direkt från företagen, med 0,6 procentenheter till 50,7 procent i Skåne. Sverigesnittet för år 2001 var 52,1 procent. Ökningen på 0,8 procentenheter beror till största del på högre sysselsättning. - Särskilt positivt är att marknadsförsörjningen ökar snabbare än Sverigesnittet i fyra skånska kommuner, som har marknadsförsörjning på under 50 procent, säger Anders Ydstedt, biträdande regionchef för Svenskt näringsliv i Malmö. Högst ökning har Simrishamn med 2,9 procentenheter, följt av Malmö på 1,4 samt Höör och Trelleborg på vardera 0,9 procentenheter. Skånelistan toppas även i år av Vellinge där 60,6 procent av hushållens inkomster kommer från företag. - Hög marknadsförsörjning är ett tecken på ett vitalt och dynamiskt näringsliv, och det är främst i sådana miljöer som tillväxten sker, säger Ydstedt. Kommuner med stora offentliga arbetsplatser har en lägre marknadsförsörjning. Exempelvis har Lund, med både universitet och stort sjukhus, en relativt låg marknadsförsörjning (45,2 procent).

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.