Annons

Flisen har använts till mycket

Stenbrott, tvättställe, hockeyrink och istäkt. Flisens användningsområden har skiftat genom seklerna.
Simrishamn • Publicerad 17 oktober 2008

En bit in på 1800-talet började flisbrytningen på Hammenhög nr 5. Till en början var det markägarna själv som började i mindre omfattning men så småningom engagerades även professionella stenhuggare i brytningen och bearbetningen av flisen.

Flisen från det norra brottet var av sämre kvalitet, men från det södra gick det att få ut stora skivor. Många hus i trakten har lokal flis i trappor och golv. Även gravstenar tillverkades här.

Annons

Som mest var tre–fyra stenhuggare verksamma i flisen. Fram till på 60-talet fanns här till och med en bostad åt stenhuggarna.

Stenbrytningen ska ha pågått in på 1920-talet om än i mindre omfattning.

Historien om en ko som drunknade i flisgraven på 1890-talet talar för att stenbrotten var vattenfyllda redan då.

Flisgravarna tjänade sedan som tvättställe och om vintrarna som skridskobana. Ännu lever berättelsen om hur stinsen Ernfrid Jönssons son drunknade i dammen på 30-talet när han åkte skridsko här.

Isen från flisen bröts också i stora block för att hålla smöret från Hammenhögs mejeri kallt när det åkte tåg från Hammenhög till Malmö.

Under 50-talet fanns planerpå att omvandla flisgraven till friluftsbad. Kommunen fann det dock billigare att bygga ett nytt bad intill vilket gjorden 1963.

Emma Lawesson

Källor: Hembygskännaren Gunnar Åkessons minnesanteckningar och Curt Wallins skrift om flisbrytning.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons