Flyktingmottagning utan problem

Begränsad tillgång på lägenheter är det enda problem som flyktingsamordnare Herje Granberg kan rapportera om det senaste årets flyktingmottagning. I fjor flyttade 27 personer till kommunen, merparten med bosniskt ursprung.
Simrishamn • Publicerad 7 februari 2003

Avtalet med Integrationsverket innebär att Simrishamn ska ta emot 25 flyktingar årligen. I förfjor var antalet 18. En förändring mot tidigare är att allt fler, både vuxna och barn, har behov av omfattande psykiatriskt stöd och behandling. Samarbetet med sjukvården har fungerat bra och några av de tidigare inflyttade flyktingarna har använts som resurs och stöd för utsatta familjer. Det vore önskvärt med en större inblandning i flyktingarnas SFI-utbildning från Arbetsförmedlingens (AF) sida. Det framför Herje Granberg i sin sammanfattning där alla inblandade myndigheter genomgående får gott betyg. Men med tanke på att SFI fått ny läroplan behövs AF i ett tidigare stadium i den individuella planeringen: "Detta skulle innebära att SFI delvis anpassades och anknöts till flyktingens framtida yrkeskarriär." Av de 27 som flyttade in under 2002 var 18 vuxna och resten barn. De kom förutom från Bosnien från Irak, Jugoslavien och Rwanda. Kommunen får statsbidrag för mottagandet, dels genom ett administrativt bidrag, i fjor uppgick det till 474600 kronor, dels genom en schablonersättning, 158200 kronor per vuxen och 97000 kronor för barn under 16 år.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.