Annons

Flytt av vårdutbildning hårt slag för Friaborg

Komvux vårdutbildning förläggs till Ystad. Det innebär att framtiden för omvårdnadsprogrammet på Friaborgsskolan ser ännu dystrare ut.
Simrishamn • Publicerad 7 januari 2005

Vi ska göra ett nytt försök i vår att få fler sökande till gymnasiets omvårdnadsprogram. Men om vuxenutbildningen inom vård-området försvinner från Simrishamn ser jag pessimistiskt på omvårdnadsprogrammets framtid här, säger barn- och utbildningsförvaltningens chef Göran Nydahl.

När omvårdnadsprogrammet på Österlengymnasiet bara fick en enda sökande beslöts att utbildningen skulle hållas vilande till att börja med. Politikerna i barn- och utbildningsnämnden ville inte lägga ned programmet direkt.

Annons

Hoppet har delvis stått till att Komvux utnyttjat resurser på Österlengymnasiet för sin vård-utbildning.

De senaste tre terminerna har 15 vuxna elever fått undersköterskeutbildning i Simrishamn, berättar Karin Nilsson som är rektor för Komvux i Tomelilla-Simrishamn. Det projektet avslutades i december och nu ska de fem Sösk-kommunernasatsa på en gemensam ettårig utbildning, förlagd till Ystad.

Karin Nilsson ser den gemensamma utbildningen som ett bra sätt att på sikt ordna med en snabb och kostnadseffektiv vuxenutbildning inom vårdområdet.Hon menar att efterfrågan är stor.

– Många som söker sig till vården gör det när de mognat lite mer, de som söker sig till oss när de är trettio ville kanske inte alls arbeta inom vården när de var sjutton. Monica Gripp (m) är ordförande i nämnden för vuxnas lärande. Nämnden är gemensam för Tomelilla och Simrishamn och har ansvar för vuxenutbildningen i de båda kommunerna. Hon anser att lösningen med en gemensam utbildning är bra.

– Visst hade det ur vår synvinkel varit bäst om vi kunnat behålla utbildningen i Simrishamn. Men ur de andras synvinkel vore ju inte Simrishamn en bra lösning.

En som däremot inte är nöjd är Christer Grankvist (s). Han sitter i sammanhanget på dubbla stolar " vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Simrishamn, och ledamot i nämnden för vuxnas lärande. I en skrivelse till nämnden för vuxnas lärande kräver han att nämndens ledamöter vid nästa sammanträde i slutet på januari ska få en tydlig redogörelse för hur besluten fattats.

" Jag tycker inte alls att det här beslutet stämmer överens med de diskussioner som tidigare förts i nämnden för vuxnas lärande. Och nämnden för vuxnas lärande ska verka för Simrishamn och Tomelilla, inte för Sösk. Vi får inte förlora alla praktiska utbildningar på gymnasiet i Simrishamn till Ystad, säger Christer Grankvist som villigt erkänner att han agerar för gymnasiet i Simrishamn även i nämnden för vuxnas lärande.

– Vi måste få chansen att vända trenden när det gäller gymnasiets omvårdnadsprogram, säger Christer Grankvist.

Ulrika Wangel

0414-289 96

Ulrika.wangel@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons