FN:s barnkonvention på remiss

Alla kommunala nämnder och bolag ska ta hänsyn till FN:s barnkonvention i sina beslut. Det föreslog nyligen socialnämnden i Simrishamn, efter ett tjänstemannaförslag från socialförvaltningen. Christer Akej anser att förslaget om barnkonventionen är otydligt.
Simrishamn • Publicerad 13 april 2004

Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott låtit förslaget gå ut på remiss till de olika nämnderna och bolagen innan vidare beslut fattas. - Det är faktiskt inte så komplicerat. Det handlar helt enkelt om att få in ett nytt tänkande, säger Inger Bosson, chef för individ- och familjeomsorgen vid socialförvaltningen i Simrishamn, och tillägger: - Förhoppningen är att de olika nämnderna och bolagen efterhand automatiskt ska väga in barnaspekten. Grundtanken i FN:s barnkonvention är att vuxna ska lyssna på barns åsikter och tankar, och att barn ska bli bemötta med respekt. Riksdagen har rekommenderat kommuner och landsting att skapa system för att säkerställa barnets rättigheter. Förslaget om hur barnkonventionen ska impliceras i Simrishamn har utarbetats av personalen vid KAK-huset, kommunens öppenvård för barnfamiljer. I förslaget hänvisas till barnombudsmannens modell för "barnkonsekvensanalys". Frågor som barnombudsmannen anser bör bedömas är till exempel: hur ett beslut kan påverka barn, vilka intressekonflikter som kan finnas, och vilka kompenserande åtgärder som kan behöva göras om ett visst beslut fattas. Vissa kommuner i Sverige har redan utarbetat planer för hur barns rättigheter ska tas tillvara i det kommunala arbetet, enligt Inger Bosson. - Det är ju hög tid att vi också följer med - FN:s barnkonvention kom 1990 och nu är det 2004. Och det finns utarbetade modeller för hur arbetet med att implementera barnkonventionen kan gå till, säger Inger Bosson. Förra veckan diskuterades frågan om barnkonventionen i kommunstyrelsens arbetsutskott. Christer Akej (m) anser att förslaget på många sätt är otydligt, även om avsikterna är goda. Och arbetsutskottet beslöt att låta förslaget gå ut på remiss till de olika nämnderna och förvaltningarna innan det fattas ytterligare beslut. - Förslaget känns abstrakt. Det krävs en principdiskussion om vilken nivå det här ska läggas på. Man måste precisera det, bryta ner det och göra det mer konkret. Det är ju viktigt att sådant här inte bara blir ord, säger kommunalrådet. För Inger Bosson är det inte så svårt att ge konkreta exempel på kommunala beslut där det är viktigt att väga in barnkonventionen. - Ett aktuellt exempel är hur barn i kommunen skulle påverkas om man till exempel valt att lägga ner museet. Andra exempel kan vara anläggandet av grönytor, vägar och bostadsområden. Det viktiga är att man är medveten om konsekvenserna för barn i alla nämnder och bolag, inte bara i de klassiska "barn-nämnderna", barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.