Folkpartiet lämnar majoriteten

Folkpartiet lämnar majoritetsgruppen med omedelbar verkan. Förtroendet för kommunalråd Anders Johnsson och moderaternas sätt att leda kommunen är förbrukat. I synnerhet i skolfrågorna.
Simrishamn • Publicerad 26 maj 2012

– Vi är missnöjda med mycket, men droppen var turerna runt barn- och utbildningsnämndens ansvarsfrihet, säger partiets gruppordförande Fredric Strömberg.

Det var alltså när Moderaterna med stöd av de små oppositionspartierna avsatte facknämnden som måttet var rågat för Folkpartiet som sitter på två mandat i kommunfullmäktige.

– Bara några dagar efter att man avsatte nämnden kallade man till nytt möte och valde om i stort sett samma nämnd. Det är inte seriöst.

Överenskommelsen inom majoritetsgruppen såg annorlunda ut. Nämligen att låta kommunstyrelsen behålla makten, enas om en skolpolitik och först därefter välja en ny facknämnd satt att förverkliga det man bestämt.

Folkpartiet har också tröttnat på att det inte tas ett ordentligt grepp på kommunens ekonomi och fokuseras på tillväxt.

Avhoppet innebär att partiet går miste om sina platser i barn- och utbildningsnämnden. När nämnden omvaldes lanserade Folkpartiet inga ledamöter utan bad att få avvakta. En moderat sattes in och lär nu sitta kvar. Ingegerd Bergfors som tidigare var andre vice ordförande i bun menar att partiet nu får driva sin skolpolitik från sina andra poster.

– Grundskoleorganisationen måste lösas. Eleverna räcker inte till mer än en skola i norr och en i söder, säger hon.

– När det gäller gymnasieskolan måste vi hitta ett sätt att satsa och hjälpa skolan genom ett par svåra år.

Helt utanför majoritetens politik vill Folkpartiet dock inte vara.

– Vi är gärna med i förhandlingar och diskussioner. Kommer majoriteten med ett bra förslag kan vi mycket väl rösta med dem, säger Christer Hallerby, ordförande i Folkpartiet.

– Samarbetet med såväl Centerpartiet som Österlenpartiet har fungerat bra.

Taner Caliskan
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.