Annons

Föreläsningar satte p med Storm P

På tisdagskvällen hölls den sista föreläsningen för sommaren på Gösta Werner-museet i Simrishamn. Den hade ett minst sagt upplyftande ämne: Robert Storm Petersen.
Simrishamn • Publicerad 6 augusti 2002

Ove Agrelin berättade om den store danske humoristens uppväxt i slutet av 1800-talet i kvarteren kring Nikolajplads i Köpenhamn, där fadern hade slaktarbod. Det var ett ökänt område på den tiden med mycket prostitution och annat elände, vilket kanske förklarar den mörka tonen i Storm P:s tidiga målningar. En av hans stora inspirationskällor var också Edvard Munch, kanske inte direkt känd för någon ljus livssyn. Efterhand kom han dock mer och mer in på tecknarbanan, och blev som sådan mycket produktiv - det finns cirka 60 000 teckningar bevarade. - Ska man försöka etikettera Storm P kan man säga att han var en satirisk humorist, sade Ove Agrelin. Det finns både hjärta och hjärna i hans verk. Därpå följde en diabildskavalkad med tecknarens alster - oerhört roliga och alltid vassa och tänkvärda, som exempelvis ordväxlingen mellan den distingerade herren och clownen: - Är det inte löjligt att vara clown? - Nej, inte när man vet om att man är det. Ove Agrelin avslutade med att varmt rekommendera ett besök på Storm P-museet i Fredriksberg. Förutom alla skämtteckningar finns också hans arbetsrum bevarat där, och även de hundratals pipor som han samlade på sig.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons