Förhandlingar inleds om Glimmingehus framtid

Glimmingehus ska sättas in i ett större sammanhang.
Simrishamn • Publicerad 25 oktober 2007
Glimmingehus kan bli regionens.
Glimmingehus kan bli regionens.Foto: 

Det anser Rolf Tufvesson (kd), ordförande i kulturnämnden i regionen.

Som YA berättade i gårdagens tidning vill Region Skåne ta på sig ansvaret för verksamheten på Glimmingehus. Kulturnämnden i Region Skåne har beslutat inleda förhandlingar med Riksantikvarieämbetet.

Bakgrunden är att Riksantikvarieämbetet vill släppa från sig ansvaret för de turistiska verksamheterna i sina fastigheter. Förvaltandet av själva kulturarven behåller dock ämbetet.

YA har tidigare berättat att regionmuseet i Kristianstad tillfrågats om man är intresserad av driften av Glimmingehus.

Nu tas ett steg längre i processen när förhandlingar under november månad inleds mellan Region Skåne och Riksantikvarieämbetet.

– Vi ska förhandla om hur mycket pengar ämbetet skicka med, men också hur avtalet ska se ut, säger Rolf Tufvesson (kd)

Han tycker själv att det är en bra idé med regional ansvar för Glimmingehus.

– Vi i Skåne är bättre på att produktutveckla vårt eget kulturarv. Nu menar jag inte Region Skåne i sig utan en av våra operatörer.

Som till exempel regionmuseet?

– Det är en tung aktör men jag vill inte binda mig vid någon särskild ännu. Teoretiskt kan man ju också tänka sig en privat entreprenör även om jag tror att den marknaden är ganska liten. Tanken är att sätta in Glimmingehus i ett större perspektiv.

– Just Glimmingehus är ju ett spännande ställe i sig, men det är också viktigt att kunna se den skånska historien i ett sammanhang.

– Tänkta samarbetspartners kan Ale stenar, Kungagraven och hällristningarna vara., säger Rolf Tufvesson.

Han poängterar att kommunernas roll blir allt mer viktig om regionen tar över.

– Kommunen får ju ansvara för allt praktiskt. Från skyltning till tillgänglighet. Men det är ju kommunen som också är den stora vinnaren om man lyckas locka fler besökare till besöksmålen.

Glimmingehus har förlorat många besökare de senaste åren. 1999 hade borgen cirka 86 000 besökare. 2005 hade antalet nästan halverats.

För att åter öka antalet besökare finns det tankar på att bygga ett medeltidscenter vid borgen. Det kräver dock statliga bidrag.

Emma Lawesson

0414-289 96

emma.lawesson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.