Förhandlingar kring lärarjobb inledda

De lärare som blir övertaliga när Österlengymnasiet monteras ner har enligt lagen om anställningsskydd företräde till tjänster i hela kommunen. Sex lärare har redan fått jobb på andra skolor.
Simrishamn • Publicerad 27 april 2013
Förhandlingarna har börjat om lärarna på Österlengymnasiet.
Förhandlingarna har börjat om lärarna på Österlengymnasiet.Foto: 

Österlengymnasiets högskoleföreberedande utbildningar kommer att stänga. Nästa läsår går skolans sista teoretiska elever och i juni 2014 är den delen av verksamheten slut.

– Yrkesprogrammen finns kvar, men för att undervisa dem behövs bara en handfull yrkeslärare, säger barn- och utbildningschef Bo Kristoffersson.

Hur många lärare som kommer att sägas upp är ännu oklart. Det beror på vilka kompetenser och behörigheter de har, samt vilka turordningsregler som förhandlas fram.

Viktigt med helheten

– För mig som barn- och utbildningschef måste jag se till helheten. Det är viktigt att skydda både elever och väl fungerande arbetslag på andra skolor, säger Bo Kristoffersson.

Klart är att sex lärare fått delar av sina tjänster förflyttade till andra skolenheter.

– Nästa steg är att titta på möjliga omplaceringar som inte bygger på frivillighet, säger personalchef Johanna Sjöstrand.

Den 6 maj inleds en ny förhandlingsomgång kring övertaligheten och turordningen. Först därefter kan personalavdelningen säga hur många lärare som kommer att sägas upp.

INTERNAL INTERNAL
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.