Försäljning räddar Bernhardsson

Viarps gård utanför Simrishamn var tänkt att bli Österlens nya upplevelsecentrum. Nu säljs gården. Det är rekonstruktören, Peter Smedmans, lösning för att rädda Bernhardsson Group AB från konkurs.
Simrishamn • Publicerad 22 oktober 2007

– Vid en fastighetsförsäljning kommer fordringssägarna att få tillbaka en del av pengarna som bolaget en gång investerade i fastigheten, säger han.

Fastigheten ägs privat av Jens Bernhardsson som i sin tur är verkställande direktör i Bernhardsson group. Genom bolaget har stora summor pengar investerats i Viarps gård. Vid en försäljning avser Peter Smedman att återföra pengar till det konkurshotade bolaget. – Det är så pass låst skattetekniskt , så med nödvändighet kommer det att bli så här. Det är inget som styrs av mig eller av Jens Bernhardsson. Man kan ganska exakt räkna ut hur mycket som kommer att tillfalla fordringsägarna, säger Peter Smedman.

Med hjälp av Viarps gård hade bolaget på kort tid och med 45 livekonserter etablerat Viarps gård som en artiscen att räkna med i södra Sverige. Priset visade sig dock vara för högt. I början av september stod det klart att verksamheten i Bernhardsson Group AB hade underskott på drygt sju miljoner kronor. På tre månader uppgick de oprioriterade skulderna till leverentörer, hantverkare och artister till 4,2 miljoner kronor.

Viarps gård har tidigare i år värderats till mellan 12 och 14,5 miljoner kronor. Ett försäljningspris i den nivån räcker dämed för att rädda Jens Bernhardssons bolag. Fastighetsförsäljningen hanteras nu av en mäklare i Simrishamn och ska utannonseras endera dagen. – Kan fastigheten säljas på vettiga villkor så kan också fordringsägarna erbjudas en anständig uppgörelse, säger Peter Smedman.

När försäljningen slutsförts blir det till att avgöra hur fördelningen mellan aktiebolaget och Jens Bernhardsson ser ut. Därefter kommer fordingsägarna att erbjudas en ackordsuppgörelse. Formellt sett innebär erbjudandet att en minoritet av fordringsägarna inte kan stjälpa en uppgörelse.

Smedmans uppdrag blir att övertyga fordringsägarna om att ackordsuppgörelsen är det bästa sättet att rädda det som räddas kan. Smedmans uppdrag upphör i samma stund som en uppgörelse med fordringsägarna träffats i tingsrätten efter röstningsförfarande.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.