Annons

Forskning och andlighet i bok om Sankt Olof

Rykande färsk forskning varvas med andliga betraktelser i en ny bok om pilgrimsorten Sankt Olof. Nästa fredag är det boksläpp på Österlens museum med flera av författarna när-varande.
Simrishamn • Publicerad 20 juni 2014
Kyrkoherde Mats Hagelin flankeras av redaktörerna Lars- Eric Axelsson och Lars Jönsson.
Kyrkoherde Mats Hagelin flankeras av redaktörerna Lars- Eric Axelsson och Lars Jönsson.Foto: Foto: Emma Lawesson

Under tre år har det pågått ett projekt med syftet att lyfta pilgrimsorten Sankt Olof. Förra sommaren mynnade projektet i ett stort symposium i byn. Forskare och experter samlades och spred sitt kunnande bland ett stort antal åhörare.

Nu har alla föredragshållarna sammanfattat sina framföranden i texter som blivit en bok sammanställd av redaktörerna Lars Jönsson, arkeolog, och Lars-Eric Axelsson, präst på Killans bönegård.

Annons

Brett innehåll

– Boken innehåller historia, arkeologi och pilgrimshistoria. Det är en bredd och vi tror att många kan vara intresserade, säger Lars-Eric Axelsson.

Bland annat har domprosten i Lund Håkan E Wilhelmsson bidragit med en betraktelse över pilgrimsvandrande, pilgrimsprästen Arne Bakken skriver om helgonet Olof och arkeologen Ebba Knabe om Olofskulten i Skåne. Profes sor Stephan Borgehammar ger en inblick i medeltida predikningar medan Jonas Ahlner ser likheter mellan Kristus och helgonet Olof. Munken Ingmar Svantesson spånar runt frågan om helgon spelar någon roll och museichef Lena Alebo skriver om kult vid heliga källor.

Övriga texter handlar om kalkmålningarna och altarna i kyrkan samt möjliga pilgrimsvägar i äldre tider.

Intressant plats

De båda redaktörerna har också bidragit till innehållet. Lars-Eric Axelsson berättar om pilgrimsvandringens historia och teologi.

– Sankt Olof är den enda Olofshelgedomen i Norden där pilgrimsvandringarna aldrig upphört. Nästan dagligen kommer det vandrare. Sankt Olof är den viktigaste pilgrimsplatsen i landet tillsammans med domkyrkan, säger han

Lars Jönsson skriver om den arkeologiska utgrävningen av det gamla kapellet som han gjorde förra sommaren.

– Utgrävningen kunde slå hål på en del myter. Som till exempel att Olof skulle ha byggt kapellet. Det stämmer inte eftersom han levde på 1000-talet och kapellet byggdes under 1200-talet, säger Lars Jönsson.

Ansvarig för utgivningen är pastoratet.

Annons

– Det är jättekul att kunna ge ut en så genomarbetad bok, säger kyrkoherde Mats Hagelin.

Boksläppet är fredag den 27 juni klockan 15. Boken säljs därefter bland annat på Österlens museum och i Kyrkans hus.

INTERNAL INTERNAL
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons