GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förskola i framkanten

Ljuvliga dofter från nybakat surdegsbröd leder besökaren rakt in i köket på förskolan. Här bakas och tillagas mat på ekologiska och närodlade råvaror. Allt material i förskolan är naturmaterial som inte släpper ifrån sig några giftiga ämnen.
Simrishamn • Publicerad 10 december 2013
Gabriel försöker gå upp i handstående på mattan i lekrummet.
Gabriel försöker gå upp i handstående på mattan i lekrummet.Foto: Foto: Johanna Wallin
Surdegsbröd på mjöl som förskolan malt själva. Säden kommer från en lokal odlare. Isabel Pace-Soler lägger upp brödet.
Surdegsbröd på mjöl som förskolan malt själva. Säden kommer från en lokal odlare. Isabel Pace-Soler lägger upp brödet.Foto: Foto: Johanna Wallin
På förskolan är det kravmärkt som gäller.
På förskolan är det kravmärkt som gäller.Foto: Foto: Johanna Wallin
Susanne Peiler visar hur ett av de enkla instrumenten fungerar.
Susanne Peiler visar hur ett av de enkla instrumenten fungerar.Foto: Foto: Johanna Wallin

En ny undersökning visar att det kan vara si och så med miljötänkandet på förskolor. Från att ha betraktats som underliga nördar ligger skolan nu i Baskemölla i framkanten när det gäller miljön.

– Det är roligt att det är på det viset. Tidigare har vi setts som bakåtsträvare, säger Isabel Pace-Soler, som är köksansvarig på förskolan.

Köket och matsalen ligger mitt i byggnaden och känns som förskolans hjärta. Varje dag i veckan utom måndagar serveras det nybakat bröd. Surdegen ska ligga och jäsa över natten, därför blir det inget på måndagar.

Obesprutade

Säden till brödet har man köpt från en odlare i Rörum och sedan malt själv.

– Alla grönsaker och andra råvaror som vi köper är obesprutade och ekologiskt odlade, förklarar Isabel Pace-Soler. Och så långt det är möjligt försöker vi handla lokalt.

Plaster är förstås bannlysta på barnstugan i Baskemölla. Från golv till tak är det naturmaterial. Golvet i lekrummet består av 3,2 cm tjocka granplankor och väggarna är av lera. I taket finns ekofiber som isolering. Huset värms upp med pellets.

– Det är ett helhetstänkande. Huset är giftfritt och ekologiskt byggt, förklarar Susanne Peiler som är förskollärare och var med och byggde huset tillsammans med föräldrar och personal.

Giftiga ämnen

Nyligen visade en större undersökning från Naturskyddsföreningen att många förskolors miljö består av plaster och olika material som släpper ifrån sig giftiga ämnen.

Kemiska ämnen kan frigöras från leksaker, möbler, kläder, elektronik och byggmaterial i förskolornas miljö och via luft och damm nå barnen. Inte i några större doser och riskerna bedöms som små eller mycket små.

Jan Hammar, strategisk rådgivare på kemikalieinspektionen, har granskat Naturskyddsföreningens rapport och i en intervju med TT nyligen konstaterade han att man inte kan utesluta att det finns risker

– Barn är mer utsatta än vuxna, de kryper på golv, tuggar på saker samtidigt som deras kroppar utvecklas.

Naturligt material

I lekrummet på förskolan i Baskemölla leker och hoppar barnen omkring på ullmattor och trasmattor.

– Alla leksaker är av naturligt material, säger Susanne Peiler.

Hon visar fram klossar och musikinstrument av trä, tygdockor och handsydda kuddar, kritor av bivax, möbler i gediget trä, gardiner av lin.

–  Här är sjalar av siden som man kan göra mycket roligt med. De är dyra i inköp men mycket fina.

Från förskolans sida har man satsat på saker och material som kostar en del men är hållbara.

– Det går att laga dem också. Och det är viktigt att vårda och vara rädd om saker. Det ingår i pedagogiken.

Susanne Peiler är stolt över barnstugan i Ekobyn och tycker att andra förskolor gärna får ta efter.

– Vår förskola är absolut en förebild. Och det är roligt att miljön lyfts fram och blir viktigare.

Kerstin Sjölin är chef för kommunens förskolor i område norr. Hon välkomnar att miljön på förskolor lyfts fram.

– Man får en tankeställare. Vi har diskuterat frågorna såklart men har ingen strategi för hur olika material används på och i förskolor. Det är samhällsbyggnadsförvaltningen som ansvarar för fastigheterna.

Hon tycker dock att det har hänt mycket under senare tid och att en mängd olämpliga material har försvunnit från förskolorna, som spritpennor och lim.

– Vi kommer att bygga om Backstugans förskola. Den är gammal och det finns säkert material där som behöver uppdateras.

Maria Sällberg
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.