Annons

Försökte tysta patient med kudde - frias

Sjuksköterskan gick förvisso utöver gränsen för vad som normalt är tillåtet, men mot bakgrund av att patienten inte skadades och sköterskans i övrigt omvittnat goda förhållningssätt till patienterna var agerandet ursäktligt.
Simrishamn • Publicerad 5 augusti 2002

Det skriver Socialstyrelsen som därmed friar den sköterska som anmäldes efter en händelse då en kudde lades över en panikslagen patients huvud. Patientens och sköterskans beskrivning av händelsen vid psykiatriska slutenvården hösten 2000 skiljer sig åt i avgörande delar. Den polisutredning som gjordes bringade inte heller klarhet i vad som egentligen hände, misstankar om brott avskrevs. Händelsen anmäldes dock till socialstyrelsen enligt Lex Maria. Att patienten upplevt det hela som skrämmande och hotfullt råder inget tvivel om. Denna led av både personlighetsstörning och ångest och var extremt utlevande och störande på avdelningen. Alla försök att tala till rätta och lugna patienten misslyckades. Det var då sköterskan tappade tålamodet och höll kudden över dennes ansikte. Sköterskan erkände omgående misstaget men menade att det inte var något tryck, kudden hade bara lagts över ansiktet och det rörde sig bara om några sekunder. Yttranden har lämnats av ytterligare tre som var i tjänst på vårdavdelningen och sett till den aktuella situationen som helhet väljer socialstyrelsen alltså att hellre fria än fälla.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons