Annons

Försvarar uppsägning av dagmammor

Dagbarnvårdare, uppsagda dagbarnvårdare och föräldrar till barn hos dagbarnvårdare sa sin hjärtans mening om allmän förskola för 4 och 5-åringar vid ett möte i Simrishamn igår. Många upprörda röster höjdes mot rektor Bengt-Göran Perssons beslut att säga upp dagbarnvårdare.
Simrishamn • Publicerad 28 augusti 2002

Bakgrunden är att sex dagbarnvårdare inom Korsvadsenheten blivit uppsagda. Bland annat två av Gröstorps tre dagbarnvårdare. Trots att de har fulla barngrupper och fler barn i kö. Anledningen är att arbetsgivaren måste följa turordningen och låta dem med kortats anställning gå. Oavsett var inom enheten dagbarnvårdarna finns. - Syftet med uppsägningarna är att anpassa kostymen till rådande förhållanden. Efter årsskiftet ska den allmänna förskolan dra igång och eftersom intresset är stort så kommer efterfrågan på platser hos dagbarnvårdarna att minska. Om det inte hade varit för allmänna förskolan så hade vi aldrig gjort den här förändringen nu, sade Bengt-Göran Persson. - Nu gäller det era barn och jag förstår er oro. Jag brinner också för ungarna, men måste sänka ambitionsnivån, sade rektorn. Men min förhoppning är att de föräldrar som inte vill sätta sina barn i förskola även i framtiden ska ha sin valfrihet kvar och kunna välja dagbarnvårdare. Även om det inte blir i Gröstorp. De sex dagbarnvårdarna är uppsagda från och med den 1 september. En av dem har tre månaders uppsägningstid, en har fem månader och fyra har 12 månader. - Det kommer alltså inte att märkas ännu på ett tag, sade Bengt-Göran Persson. Är det dessutom så att förhållandena ändras kan man ta tillbaka uppsägningar. Gröstorpsföräldrarna protesterar emot att endast en av byns dagmammor blir kvar. För sina egna barns skull, men också för den enda kvarvarande dagbarnvårdarens egen skull. Hittills har de tre vårdarna hoppat in för varandra vid sjukdom och annat. - Det är självklart inget bra läge för dagmamman som blir ensam kvar, sade Persson. Vi kommer att utreda hur problemet kan lösas. I början oktober dimper ett brev ner hemma hos alla föräldrar till 4 och 5-åringar som idag saknar barnomsorg helt eller som har sina barn i familjedaghem. Först när kommunen ser hur många som verkligen anmäler sig kan man se effekterna. För att få plats med alla de barn som förväntas komma till den allmänna förskolan planeras en rockad inom Korsavadsenheten. En fritidsavdelning på Backstugan ska flyttas till Korsvadsskolan för att ge plats åt en tredje förskoleavdelning på Backstugan. Fritidsavdelningen kommer att inrymmas i två klassrum på lågstadiet. När skoldagen är slut förvandlas skolsalarna till fritidshem. - För detta krävs en investering på 200 000 kronor, säger Bengt-Göran Persson. En dörr ska tas upp mellan skolsalarna, vaskar med avloppsledningar installeras och ett mini-snickeri byggas upp. - En nackdel med lösningen är att vissa barn kommer att vara kvar i samma lokaler hela dagen. Men för vissa barn kan det kanske istället vara en trygghet, säger Bengt-Göran Persson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons