Annons

Fortsatt snålt för skolan

Majoriteten har enats om ett förslag till budgetramar inför 2006 och lanserar anslaget till barn- och utbildningsnämnden som en kraftfull satsning. En beskrivning som inte är oomstridd.
Simrishamn • Publicerad 18 maj 2005

Den föreslagna ramen på 300 miljoner kronor är förvisso större än innevarande års på 287 miljoner kronor. Men eftersom andelen "dyra" gymnasieelever blivit fler innebär ökningen ingen satsning, enligt förvaltningen.

"Det stämmer inte. Om man klarar innevarande år på 287 miljoner och vi lägger till13 miljoner kronorsamtidigt som man sagt upp 96 tjänster så måste det vara utrymme för satsningar, säger Christer Akej

Annons

Nämnden hade äskat 307 miljoner för att bland annat kunna förbättra personaltätheten i grundskolan och förskolan och ge ett ökat anslag till barn i behov av särskilt stöd.

Kan dessa satsningar göras med en ram på 300 miljoner kronor?

– Vi får göra det bästa möjliga, säger bun-chef Göran Nydahl. Men om vi ska kunna satsa som vi tänkt måste det göras omdisponeringar, framförallt på gymnasiesidan. Annars blir det status quo.

En uppfattningen som också delas av bunordförande Carl-Göran Svensson.

De omdisponeringar som åsyftas är den interkommunala ersättningen. Prognoserna pekar på att hälften av de blivande gymnasisterna söker sig från Österlengymnasiet. Men blir verkligheten bättre än prognoserna blir också kostnaden lägre. Byggt på denna förhoppning kan alltså en lägre kostnad budgeteras och pengar frigöras till de yngre eleverna.

Det är framförallt grundskolan som kommer att få del av den ökade satsning som planeras. Det statliga stödet som är specialdestinerat till förskolan gör att de yngsta barnen redan nu i höst har personalförstärkningar att vänta.

Emma Lawesson

0414-289 96

emma.lawesson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons