Annons

Förvaltningschef slutar omedelbart

(uppdaterad 22.00) Barn- och utbildningschef Fredrik Röstenius i Simrishamn lämnade på onsdagen sin anställning med omedelbar verkan. I sin skriftliga uppsägning skriver Röstenius att arbetsklimatet försämrats mellan förvaltningsledningen och barn- och utbildningsnämnden, bun.
Simrishamn • Publicerad 15 augusti 2002

Man har haft olika syn på verksamheten, beslutsunderlag och rapporter. Även i arbetet med att åtgärda den ansträngda ekonomiska situationen har man haft svårigheter, skriver Röstenius. Buns arbetsutskott, kommunledningen och förvaltningsledningen har fört en dialog om hur problemen skulle kunna lösas. Den lösning man nu kommit fram till är att Röstenius lämnar sitt jobb. Han får ett avgångsvederlag på 16 månadslöner à 39 500 kronor, summa: 632 000 kronor. YA har försökt att nå Röstenius men via förvaltningsassistenten hälsar han att han inte vill kommentera någonting i nuläget. - Det är ett generöst erbjudande men det är inget snack om att det är rimligt. Så kommenterar kommunalrådet Christer Akej (m) överenskommelsen med den avhoppade bun-chefen Fredrik Röstenius om avgångsvederlaget. Christer Akej hävdar att Röstenius inte fick sparken utan valde att säga upp sig själv. Varför ger man en person som säger upp sig själv 16 månadslöner? - Det är inget ovanligt. Vi kom fram till en lösning på en situation som Fredrik Röstenius upplevde som jobbig. Och det är en lösning som tillämpats tidigare med chefer. Vi slänger inte ut någon i kylan och jag önskar av hela mitt hjärta att Fredrik Röstenius kommer att känna att det var ett klokt val att bryta upp från den här tjänsten, säger Christer Akej. Kommunalrådet säger att han har förståelse för de svårigheter som tjänsten som bun-chef innebär. - Det är tufft att vara kommunal chef i dag, särskilt i en så pass personalintensiv, offentlig och ekonomiskt ansträngd förvaltning som bun är i den här kommunen, säger Christer Akej. Röstenius anställdes våren 2000 och hann alltså leda bun-förvaltningen drygt två år. Nu kan han sälla sig till hopen före detta chefer inom Simrishamns skolvärld. Kommunalrådet Christer Akej (m) beklagar Röstenius avgång: - Det är alltid jobbigt och tragiskt när någon känner att han måste gå på det här sättet, men jag har förståelse för att Fredrik Röstenius valde att göra detta. Det är tufft att vara kommunal chef i dag, särskilt i en så personalintensiv, offentlig och ekonomiskt ansträngd förvaltning som barn- och utbildningsförvaltingen är i den här kommunen.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons