Fostermamman: ”Vi har kallats mördare och hotats till livet”

En massa kringbevisning och ren smutskastning. Så sammanfattar de åtalade fosterföräldrarnas försvarare de tre dagarnas förhandling i Lunds tingsrätt. På tisdagen förhördes deras klienter och berättade om dödshoten de utsatts för sedan Donia Hassan dog i deras familjehem.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Simrishamn • Publicerad 18 januari 2023 • Uppdaterad 22 januari 2023
Jonas Carlsson och Sophia Nottehed menar att förhören handlat mycket om att smutskasta deras klienter.
Jonas Carlsson och Sophia Nottehed menar att förhören handlat mycket om att smutskasta deras klienter.Foto: Emma Lawesson

Rättegången där Donia Hassans fosterföräldrar står tilltalade för dråp fortsatte på tisdagen. Denna dag nummer tre, av åtta avsatta förhandlingsdagar, stod fosterföräldrarna i fokus.

Efter att ha varit placerad i flera andra familjer hamnade Donia Hassan i familjehemmet i Lunds kommun i december 2011. Under våren 2012 blev Donia sjuk. Det började som en vanlig förkylning men förvärrades. Den 10 april bokade familjehemmet en akut läkartid. Diagnosen som ställdes var körtelfeber.

Under hela förmiddagen fick fostermamman svara på frågor om hur det var när Donia placerades i familjehemmet och om sjukdomstiden.

Bland annat fick hon frågan: Varför blev det inte fler läkarbesök?

– Hon var inte sjukare än hon var när vi var hos läkaren den 10 april. Läkaren hade sagt att det kunde ta tid. Vi tyckte att hon mådde bättre. Det tyckte Donia själv också.

Fostermamman berättade under förhandlingen också om tiden efter Donias död.

– Vi har kallats mördare och hotats till livet. Det var kaos. Vi vågade inte gå ut. Det var fruktansvärt tragiskt det som hänt. Hur skulle vi kunna skydda de andra barnen, berättade mamman.

– Hoten har fortsatt nu när rättegången är igång. Vardagen kommer aldrig att bli den samma. Vi kommer inte att ta emot fler barn. Vi kan inte utsätta oss för det igen.

I en paus gjorde Jonas Carlsson, fosterpappans försvarare, en frustrerad reflexion:

– Hittills har det mest handlat om en massa kringbevisning och rent av smutskastning av våra klienter. Det här borde handla om huruvida fosterföräldrarna borde ha reagerat. Det är väl det som är huvudfrågan i hela rättegången?

Under de återstående fem förhandlingsdagarna har dödsboet kallat 18 olika vittnen. Allt från Donias vänner till läkare och obducenten. På försvararnas vittneslista står ett enda namn.

– Vi har kallat den person som kan vittna om hur Donia verkligen mådde. Vittnet träffade henne dagar före hennes död och hon kan göra en professionell bedömning av Donias hälsa. Det är det enda relevanta vittnesmålet, säger Jonas Carlsson.

Huvudförhandlingen fortsätter spridda dagar under ett par veckor framöver. En bit in i februari är det slutpläderingar.

Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.